Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 730
Dodano: 09.05.2018
Odsłon: 3708
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
BISZKOPT:
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą wymieszaj, przesiej przez sito.
2. Blachę prostokątną o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia.
3. W misie miksera umieść białka i sól. Ubij na sztywno.
4. Dodawaj cukier partiami, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając.
5. Po zakończeniu ubijania dodaj żółtka wymieszane z wodą i ubij.
6. Dodaj przesianą mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
7. Gotowe ciasto biszkoptowe przełóż do formy i wyrównaj.
8. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
9. Wyjmij z piekarnika, formę opuść z wysokości 30 cm na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, choć czynność tę możesz pominąć) i pozostaw do wystudzenia.
MUS ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
1. Połowę jogurtu lekko podgrzej, nieustannie mieszając. Zdejmij z palnika.
2. Żelatynę zalej 70 ml wody odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
3. Zdejmij z palnika i dodaj do letniego jogurtu. Dokładnie wymieszaj.
4. Śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder umieść w misie miksera i ubij na sztywno.
5. Do ubitej śmietany dodaj pozostały jogurt - na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką, a następnie ten z dodatkiem żelatyny. Wymieszaj, aż do połączenia.
6. Masę wyłóż na wystudzony biszkopt, nasączony ponczem i wyrównaj.
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
1. Rozmrożone truskawki umieść w garnuszku i zmiksuj blenderem na puree.
2. Dodaj cukier.
3. Podgrzej do wrzenia, a gdy się zagotują zdejmij z palnika.
4. Dodaj galaretkę w proszku i żelatynę. Wymieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym.
5. Całkowicie wystudź.
6. Wystudzone truskawki z galaretką przełóż na stężały mus śmietankowo-jogurtowy i odstaw na całą noc do lodówki.
7. Przechowuj w lodówce.
8. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)