Do góry

Desery Przepis na:

Leśny mech z grzybkami z masy cukrowej

Leśny mech z grzybkami z masy cukrowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2614

Dodano:

Odsłon: 9085

Kolor i forma tego wypieku doskonale oddaje leśny klimat. Polecam nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem- w tej formie Was na pewno oczaruje. Łamie stereotyp, że szpinak nie jest smaczny i pasuje jedynie do obiadu. W związku z tym, że nałogowo i pasjami zbieram grzyby, w mojej wersji powstały także kurki i podgrzybki, które ulepiłam z masy cukrowej.

Składniki

  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 4 jaja rozmiar L
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/3 szklanki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • granat
  • masa cukrowa żółta i brązowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużej misce utrzeć mikserem jajka z cukrem na jednolitą, jasną masę. Powoli wlewać olej, nie przestając miksować, dodać olejek waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, połączyć mikserem (najpierw na niskich obrotach, by nie zapylić całej kuchni). Dodać osączony szpinak i delikatnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Tortownicę 26 cm z grubsza przesmarować margaryną tak, aby papier do pieczenia dobrze przylegał. Wlać masę i piec ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Sprawdzić patyczkiem, czy gotowe. Wyciągnąć z piekarnika, odpiąć obręcz, wystudzić, ściągnąć papier.
    Po przestudzeniu odciąć górę ciasta na 2/3 jego wysokości, odciętą część skruszyć palcami nad miską, spód przełożyć z powrotem do tortownicy.

  2. Rozpuścić dokładnie galaretkę w 200 ml gorącej wody, przestudzić i wstawić na chwilę do lodówki, by lekko zaczęła tężeć. Ubić schłodzoną śmietankę na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Tężejącą galaretkę zahartować 2 łyżkami ubitej śmietany, wymieszać i powoli wlać całość do ubijanej śmietany. Na małych obrotach miksera połączyć do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na biszkopt, wyrównać łyżką i pokryć okruszkami.
    Docisnąć na koniec z wierzchu ręką. Wstawić na całą noc do lodówki.
    Nie przejmujcie się, że przy krojeniu się osypuje lekko, to naturalne.
    Przed podaniem obsypać pestkami granata.

  3. Z żółtej masy formować kurki w taki sposób, że turlać mały walec i jeden jego koniec rozpłaszczyć na płaski "kapselek", palcami lekko pofalować. Od spodu zrobić wykałaczką linie imitujące blaszki.
    Z brązowej masy utworzyć kapelusze dla podgrzybków i dokleić od spodu żółtą masę jako "gąbećzkę" i walec jako nóżkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chillnezka 19 grudnia 2017 Normalnie, zrobić ciasto :-) Nie czuć go prawie, za to nadaje piękny kolor. Wiele osób ma traumę z dzieciństwa, ja się przełamałam dopiero w ósmej klasie. Zapraszam po przepis na najlepszy szpinak, mojej Babci, na mojego bloga. Tam jest cała historia o tym, jak się przełamać:

http://trzymleka.blogspot.com/2017/10/przeam-sie-szpinak.html
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 grudnia 2017 No i jak tu przemycić szpinak, gdy moja Pani, go nie lubi? ;)
Ja go uwielbiam, podobnie jak reszta rodziny.
Takie to małe rozterki, bo dla mnie pęczak jest beee xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń