Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pyszne, pyszne zawsze wychodzi pyszne...:)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4274
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 676
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 999
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3932
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 804
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4274
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 676
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 999
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3932
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 804
Składniki
CIASTO NA TARTĘ: Do miski wrzucamy obie mąki i masło pokrojone w kostkę masło rozdrabniamy na małe kawałki łącząc z mąką. Potem, do tego dodajemy: sól, cukier puder i wodę. Wszystko formujemy w kulkę i przekładamy na blat. Rozwałkować koło i przełożyć do formy, nakłuć widelcem i przełożyć do lodówki na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180*C. Spód do tarty piec przez 20-25 minut. (Aż się zazłoci). KREM: Żółtka i cukier włożyć do miski i ubijać trzepaczką, albo mikserem, aż masa zbieleje. Masę delikatnie wymieszać z mąką. Zagotować mleko... Stale mieszając masę, wąskim strumieniem wlewać do niej wrzące mleko. Gdy masa będzie gładka, przelać ja do garnka o grubym dnie. Mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Gdy zawrze, odstawić z ognia i przelać do głębokiego talerza (albo salaterki). Wierzch posmarować kawałkiem masła, by nie zrobił się kożuch. Na upieczonym spodzie rozsmarować WYSTUDZONY krem, a następnie poukładać: myte, obrane i pokrojone truskawki. (Truskawki muszą być suche). Włożyć tarte do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Na gotową tarte posypać cukier puder przez sitko i położyć mięte albo melisę...SMACZNEGO!!!