Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pączki twarogowe z dodatkiem skórki z limonki i limonkowym lukrem. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Prosty i pyszny przepis na Tłusty Czwartek.
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 271
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1029
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1794
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25296
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 271
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1029
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1794
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25296
Składniki
Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część, bez albedo), wyciskamy sok z połówki. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków 2 razy. Dodajemy jaja, mąkę, cukier puder, proszek i skórkę z limonki. Całość mieszamy mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gęste. W wysokim garnku podgrzewamy olej do 180 stopni. Z ciasta urywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Smażymy porcjami. Pączki po wrzuceniu do oleju, po chwili wypłyną na wierzch. Podczas smażenia obracają się same, więc nie ma przy nich dużo pracy ;). Smażymy około 5-6 minut, sprawdzamy patyczkiem czy nie są surowe w środku. Podczas smażenia pilnujemy temperatury oleju - najprościej to robić za pomocą termometru cukierniczego. Po smażeniu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy bardzo dokładnie. Ostudzone pączki polewamy lukrem.