Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pączki twarogowe z dodatkiem skórki z limonki i limonkowym lukrem. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Prosty i pyszny przepis na Tłusty Czwartek.
Czy można przygotować placki ziemniaczane z airfryera? Oczywiście! Oto prosty...
Odsłon: 478
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 969
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 154
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 203
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 807
Czy można przygotować placki ziemniaczane z airfryera? Oczywiście! Oto prosty...
Odsłon: 478
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 969
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 154
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 203
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 807
Składniki
Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część, bez albedo), wyciskamy sok z połówki. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków 2 razy. Dodajemy jaja, mąkę, cukier puder, proszek i skórkę z limonki. Całość mieszamy mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gęste. W wysokim garnku podgrzewamy olej do 180 stopni. Z ciasta urywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Smażymy porcjami. Pączki po wrzuceniu do oleju, po chwili wypłyną na wierzch. Podczas smażenia obracają się same, więc nie ma przy nich dużo pracy ;). Smażymy około 5-6 minut, sprawdzamy patyczkiem czy nie są surowe w środku. Podczas smażenia pilnujemy temperatury oleju - najprościej to robić za pomocą termometru cukierniczego. Po smażeniu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy bardzo dokładnie. Ostudzone pączki polewamy lukrem.