Do góry

Desery Przepis na:

livance czeskie placuszki drożdżowe

Przepis dnia 2014-08-25
livance czeskie placuszki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 593 Ocena: 22787

Dodano:

Odsłon: 28464

polecam są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno...

Składniki

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
livance czeskie placuszki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź w małej ilości ciepłego mleka. Do drożdży dodaj pozostałe składniki i utrzyj mikserem na jednolite gęste ciasto.

  2. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

  3. Chochelką nabieraj małe porcje ciasta i smaż na rozgrzanym tłuszczu małe racuszki - z obu stron na złoty kolor.

  4. Posyp najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem, a następnie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń