Do góry

Desery Przepis na:

Lody borówkowo-jogurtowe

Przepis dnia 2019-06-20
Lody borówkowo-jogurtowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 1803

Bardzo proste lody na patyku, które można przygotować na Dzień Dziecka, urodziny czy inną, letnią imprezę. Dla małych i dużych łasuchów. To tylko 3 składniki lub nawet dwa jeśli nie chcesz dodawać cukru, pozostań przy naturalnych cukrach z borówek i jogurcie. Proste, pyszne i dość tanie rozwiązanie dla prawdziwych lodożerców!

Składniki

  • 200g borówek + 50ml wody
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki wybranego słodzidła, miodu, syropu z agawy lub innego (można pominąć)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Borówki + 1 łyżkę słodzidła + wodę zagotuj w garnku i gotuj 2-3 minuty aż zgęstnieje. Odłóż do przestygnięcia.

  2. Jogurt połącz 1 łyżką słodzidła i wlej do około 1/2 wysokości foremki.

  3. Wypełnij resztę foremki masą borówkową.

  4. Długą wykałaczką zamieszaj w każdej foremce jeśli chcesz uzyskać taki efekt jak na zdjęciu.

  5. Włóż patyczki i hop do zamrażarki na minimum 2 godzinki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń