Do góry

Desery Przepis na:

lody czekoladowe z tahini

lody czekoladowe z tahini

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 367

Dodano:

Odsłon: 205

słodkie i uzależniające, pachnące sezamem

Składniki

  • mleko skondensowane niesłodzone - 400 ml
  • pasta sezamowa tahini - 100 g
  • czekolada mleczna - 100 g
  • miód - 1 łyżka
  • mleko - 6 łyżek
  • rum - 50 ml (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
lody czekoladowe z tahini

Przygotowanie

  1. Mleko skondensowane schłodzić w lodówce przez noc (lub przez dwie godziny w zamrażarce) .

  2. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanej lub metalowej miski, którą następnie umieścić na garnku z wrzątkiem. Do czekolady dodać mleko i miód, rozpuścić.

  3. Masę czekoladową zdjąć z garnka, dodać do niej tahini, wymieszać do połączenia składników. Wystudzić.

  4. Mleko skondensowane ubić na pianę (około 2 minuty mikserem), dodać masę czekoladowo-sezamową i dobrze wymieszać.
    Do lodów można wlać kieliszek rumu.

  5. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń