Do góry

Desery Przepis na:

lody kawowe

lody kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 2275

Dodano:

Odsłon: 637

Tradycyjne lody na żółtkach i śmietance. Mocno kawowe, bardzo kremowe.

Składniki

  • śmietanka kremówka 36% - 300 ml
  • żółtka - 3 szt
  • mleko skondensowane słodzone - 200 g
  • espresso - 100 ml
  • likier kawowy lub rum (opcjonalnie) - 50 ml
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
lody kawowe

Przygotowanie

  1. W rondelku wymieszać espresso i mleko skondensowane, podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zamiast espresso można użyć 2-3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 80 ml gorącej wody.

  2. Żółtka ubić mikserem. Połowę gorącego mleka wlać stopniowo do żółtek, zmiksować. Powstałą mieszankę przelać do rondla z pozostałym mlekiem i podgrzewać do zgęstnienia, uważając żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Wystudzoną masę kawową wymieszać z alkoholem (można pominąć).

  3. Śmietankę ubić na krem, wymieszać z masą kawową. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Żeby lody były bardziej puszyste, co jakiś czas należy je przemieszać energicznie łyżką lub mikserem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń