Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne lody na żółtkach i śmietance. Mocno kawowe, bardzo kremowe.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4797
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5760
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7325
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4797
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5760
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7325
Składniki
W rondelku wymieszać espresso i mleko skondensowane, podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zamiast espresso można użyć 2-3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 80 ml gorącej wody.
Żółtka ubić mikserem. Połowę gorącego mleka wlać stopniowo do żółtek, zmiksować. Powstałą mieszankę przelać do rondla z pozostałym mlekiem i podgrzewać do zgęstnienia, uważając żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Wystudzoną masę kawową wymieszać z alkoholem (można pominąć).
Śmietankę ubić na krem, wymieszać z masą kawową. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Żeby lody były bardziej puszyste, co jakiś czas należy je przemieszać energicznie łyżką lub mikserem.