Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne lody na żółtkach i śmietance. Mocno kawowe, bardzo kremowe.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 778
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425044
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10703
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336976
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 778
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425044
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10703
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336976
Składniki
W rondelku wymieszać espresso i mleko skondensowane, podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zamiast espresso można użyć 2-3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 80 ml gorącej wody.
Żółtka ubić mikserem. Połowę gorącego mleka wlać stopniowo do żółtek, zmiksować. Powstałą mieszankę przelać do rondla z pozostałym mlekiem i podgrzewać do zgęstnienia, uważając żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Wystudzoną masę kawową wymieszać z alkoholem (można pominąć).
Śmietankę ubić na krem, wymieszać z masą kawową. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Żeby lody były bardziej puszyste, co jakiś czas należy je przemieszać energicznie łyżką lub mikserem.