Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne lody na żółtkach i śmietance. Mocno kawowe, bardzo kremowe.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13263
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2595
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3743
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4754
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13263
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2595
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3743
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4754
Składniki
W rondelku wymieszać espresso i mleko skondensowane, podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zamiast espresso można użyć 2-3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 80 ml gorącej wody.
Żółtka ubić mikserem. Połowę gorącego mleka wlać stopniowo do żółtek, zmiksować. Powstałą mieszankę przelać do rondla z pozostałym mlekiem i podgrzewać do zgęstnienia, uważając żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Wystudzoną masę kawową wymieszać z alkoholem (można pominąć).
Śmietankę ubić na krem, wymieszać z masą kawową. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Żeby lody były bardziej puszyste, co jakiś czas należy je przemieszać energicznie łyżką lub mikserem.