Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody orzechowe uwielbiam, to mój smak. Jeżeli idę gdziekolwiek na lody, to tam gdzie mają smak orzechowy. Gdyby przypadkiem nie było takich lodów, nie wchodzę. Ostatnio przyszło olśnienie: trzeba samemu zrobić to, co kocham najbardziej. Teraz wystarczy otworzyć lodówkę i delektować się lodami z orzechów włoskich.
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 25
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 230
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 313
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 25
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 230
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 313
Składniki
W pierwszej kolejności zmielić orzechy, następnie zagotować mleko. Żółtka z cukrem ubić na parze, wlać ciepłe mleko i nadal ubijać masę mleczno- jajeczną na parze. Gdy będzie jednolita, wsypać zmielone orzechy, aby zaparzyły się w ciepłej masie. Następnie zestawić naczynie z masą na ściereczkę, ubijać aż do ochłodzenia masy. Zimną masę przelać do pojemnika, schłodzić kilka godzin w zamrażalniku.
Smacznego.
Uwaga: Do momentu wlania mleka, masę ubijałam trzepaczką sprężynową, następnie zmieniłam na rózgową, aby zredukować efekt pryskania.