Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na specjalne życzenie Syna - domowe lody truskawkowe. :)
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 104
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 62
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 4665
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6810
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 104
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 62
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 4665
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6810
Składniki
Śmietankę nastawić w garnku na małym ogniu. Truskawki zmiksować. Z żółtek i cukrów ubić kogel-mogel.
Do masy żółtkowej dodać mąkę ziemniaczaną i kilka łyżek ciepłej śmietanki, po czym przelać tę mieszankę do ogrzanej śmietanki i na małym ogniu doprowadzić do delikatnego wrzenia. Powstanie delikatny krem, który należy ostudzić.
Do ostudzonego kremu wmieszać zmiksowane truskawki lub inne owoce. Tak powstałą masę przelać do maszynki do lodów. W naszej masa mieszała się 40 minut.
I zajadać ze smakiem. :) Ilość cukru można oczywiście zmienić. Nasze wyszły takie nie za słodkie, ale też i nie za kwaśne - w sam raz.