Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane pierniczki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1268
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1268
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 200 kcal, cena 70 gr
Krok pierwszy
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Uformuj kopczyk, na środku zrób dołek. Wbij w niego dwa całe jajka. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Wsyp połowę cukru. Posiekaj .
Krok drugi
Do składników na stolnicy dosyp po łyżeczce sody oczy- szczonej oraz korzennej przyprawy do pierni czków. Na koniec dodaj naturalny płynny miód. Starannie posiekaj wszystkie .
Krok trzeci
Posiekane zagnieć starannie tak, by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok czwarty
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Foremkami wykrawaj pierniki. Ukła daj je na blasze, piecz w 170 st. około 15 min. Posmaruj żółtkiem z wodą. Pozostaw do ostudzenia.
Krok piąty
Resztę cukru wsyp do miseczki. Dodaj roztrzepane białko i tyle soku wyciśniętego z cytryny, by powstał gładki lukier. Udekoruj nim wystudzone ciasteczka. Pozostaw do całko witego zastudzenia.Źródło: Świat kobiety