Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od dłuższego czasu fascynuje wszystkich . Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza , dlatego ciasto jest bardziej pieczonym budyniem ,niż ciastem z biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Najpierw ubijamy białka z kilkoma łyżkami soku z cytryny na sztywną pianę. Odstawiamy. Następnie ubijamy żółtka z cukrem pudrem na jasną ,puszystą masę .Dodajemy do niej letnie masło i miksujemy do połączenia.Następnie resztę soku z cytryny ,ekstrakt waniliowy i mąkę przesianą przez sitko i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.Teraz dodajemy letnie mleko i miksujemy ,ostrożnie, bo masa stanie się bardzo rzadka .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą łyżką.
Ciasto przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 170 stopni na około 45 minut.Czas pieczenia jest różny,zależy w czym pieczemy i jakiej wielkości jest foremka.Najlepiej sprawdzić po 40 minutach ,jeśli środek jest ścięty to ciasto jest gotowe. Jeśli czujemy ,że nadal płynny pieczemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu i przestygnięciu przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.