Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowo-kokosowe blaty ciasta przełożone delikatnie cytrynowym kremem budyniowo-maślanym mocno nasączone z dodatkiem konfitury malinowej.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2600
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3462
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1559
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2236
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2600
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3462
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1559
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2236
Składniki
Blaty makowo-kokosowe: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. W misie miksera umieść białka i szczyptę soli. 2. Ubij do powstania sztywnej piany. 3. Stopniowo, łyżka po łyżce (to bardzo ważne) dodawaj cukier, ubijając po każdym dodaniu do rozpuszczenia się cukru. Powinna powstać gęsta piana bezowa. 4. Dodawaj żółtka, kolejno, ubijając. 5. Do ubitej masy jajecznej dodaj mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały - wymieszaj do połączenia się składników szpatułką. 6. Formę o wymiarach 35 x 29 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. 7. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. 8. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do wypieczenia ciasta. 9. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź i przekrój na 2 blaty.
Krem maślano-budyniowy: 1. W większym garnuszku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii lub z pastą waniliową. 2. Doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok. 3. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj do białości (np. trzepaczkami do białek). 4. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dalej ucieraj, aż do uzyskania gładkiej pasty. 5. Do pasty dodaj 200 ml wrzącego mleka, zmiksuj do połączenia. 6. Zahartowaną pastę jajeczną wlej do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj do połączenia. 7. Postaw na palnik (średnia moc) i zagotuj, często mieszając. 8. Od momentu zagotowania gotuj około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. 9. Zdejmij z palnika. 10. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 11. W misie miksera umieść masło. 12. Dodaj sok i skórkę z cytryny i utrzyj do powstania puszystej masy maślanej. 13. Dodawaj budyń w 3 turach - ucierając po każdym dodaniu do połączenia.
Wykonanie: 1. Pierwszy z blatów połóż na paterze. 2. Nasącz połową ponczu. 3. Posmaruj równą warstwą konfitury lub dżemu malinowego. 4. Na dżem wyłóż 2/3 kremu budyniowo-maślanego, wyrównaj szpatułką. 5. Na kremie ułóż drugi blat ciasta i nasącz resztą ponczu. 6. Posmaruj resztą kremu i oprósz podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi (wystudzonymi). 7. Schłodź w lodówce. 8. Przed podaniem pokrój w kwadraty i udekoruj malinami. 9. Przechowuj w lodówce. 10. Smacznego :-)