Do góry

Desery Przepis na:

Makowce zwijane:

Makowce zwijane:

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4157

Dodano:

Odsłon: 582

Bardzo pracochłonne ale nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca.

Składniki

  • Ciasto:
  • 700 dag przesianej mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 170 g roztopionego, letniego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 60 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • odrobina soli
  • Masa makowa:
  • 800 g maku
  • mleko do zalania maku (powinno przykryć mak w garnku)
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych (zmielonych)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonych moreli
  • 4 łyżki amaretto
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 4 żółtka
  • 4 ubite białka
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Makowce zwijane:

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    ----------
    70 dag mąki przesianej tortowej
    5 żółtek
    170 g roztopionego, letniego masła
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    60 g świeżych drożdży
    250 ml letniego mleka
    odrobina soli

    Masa makowa:
    --------------------

    Mak zalać gorącym mlekiem (tak, by dobrze przykrył mak w garnku) i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając Odstawić do ostygnięcia.Rodzynki, morele i skórkę pomarańczową zalać na 10 minut alkoholem. Mak mocno wycisnąć przez gazę. Zmielić dwa razy razem z bakaliami (bakalii można nie mielić). Połączyć wszystkie składniki prócz białek. Białka ubić i dodać na końcu, delikatnie mieszając.
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut by drożdże podrosły.
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól, roztrzepane żółtka , resztę mleka z rozmieszanym cukrem i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasta. Na koniec dodać roztopione, letnie masło i tak długo wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Ponownie zarobić by usunąć pęcherzyki powietrza.
    Podzielić ciasto na trzy równe części.Rozwałkować cieniutko na kształt prostokąta. Masę makową także podzielić na trzy równe części. Rozsmarować na każdym i zwinąć w rulon.
    Ułożyć na dużej blasze (tej z wyposażenia piekarnika), którą wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy makowce żółtkiem zmieszanym z łyżką śmietany.
    Pieczemy 40 minut w tem. 170 stopni.
    Zimne lukrujemy lub obficie posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń