Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659
Dodano: 04.01.2015
Odsłon: 991
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, posiekane drobno orzechy włoskie oraz kilka kropli olejku migdałowego.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
Masę makową nakładać do papilotek (około 2 łyżek na 1 sztukę), piec w formie do muffinek. Jeżeli nie posiadamy takiej formy ułożyć muffiny
na zwykłej blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia lub do suchego patyczka.
Gotowe muffinki polukrować, albo polać polewą.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

aaasikkk 16 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Ciekawy sposób na utylizację nadmiaru masy makowej :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 09 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Świetne te muffinki! Z przyjemnością skosztowałabym choć kawałek :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 04 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
no i mamy przepyszną, łatwą do podziału kwintesencję :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz