Do góry

Desery Przepis na:

Makowe muffinki

Makowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659

Dodano:

Odsłon: 991

Powstały przez przypadek. Piekłam makowiec, zostało mi trochę masy makowej. Pomyślałam, że dodam mąki, proszku do pieczenia i spróbuję upiec muffiny. Wyszło smacznie. Polecam.

Składniki

  • mak 25 dkg
  • cukier 1 szklanka
  • masło 5 dkg
  • białka 2 sztuki
  • olejek migdałowy
  • orzechy włoski 5 dkg
  • mąka pszenna 2- 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 1 szkl (do gotowania maku)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makowe muffinki

Przygotowanie

  1. Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, posiekane drobno orzechy włoskie oraz kilka kropli olejku migdałowego.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.

    Masę makową nakładać do papilotek (około 2 łyżek na 1 sztukę), piec w formie do muffinek. Jeżeli nie posiadamy takiej formy ułożyć muffiny
    na zwykłej blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia lub do suchego patyczka.
    Gotowe muffinki polukrować, albo polać polewą.

  2. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Ciekawy sposób na utylizację nadmiaru masy makowej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 09 stycznia 2015 Świetne te muffinki! Z przyjemnością skosztowałabym choć kawałek :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 04 stycznia 2015 no i mamy przepyszną, łatwą do podziału kwintesencję :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń