Do góry

Desery Przepis na:

Makowe muffinki z bananami

Makowe muffinki z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 66

Babeczki makowe z bananami i skórką pomarańczową są kuszące nie tylko dla łasuchów.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 2 szkl
  • cukier puder 10 dag
  • jajka 4 szt
  • gotowa masa makowa 25 dag
  • margaryna lub masło 15 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • Krem:
  • masło 10 dag
  • mleko 200 ml
  • budyń malinowy 2 łyżki
  • żółtko 1 szt
  • cukier puder 2 łyżki
  • sok z czerwonych buraków 2 łyżki
  • sok z cytryny do smaku
  • aromat do smaku
  • banany 1- 2 szt
  • maliny do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makowe muffinki z bananami

Przygotowanie


  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać gotową masę makową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i skórkę pomarańczową.

  2. Banany obrać, pokroić w krążki, skropić sokiem z cytryny. Do foremek muffinkowych włożyć po łyżce ciasta, krążku banana i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Upieczone ostudzić

  3. Z mleka, proszku budyniowego i żółtka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec ucierania dodać sok wyciśnięty z czerwonych buraków, przyprawić do smaku dowolnym aromatem i sokiem z cytryny.

  4. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić babeczki, ułożyć owoce lub inne dodatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń