Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 550
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 658
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 550
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 658
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 168
Składniki
1. zagotować mleko, wsypać wypłukany mak, zagotować na małym ogniu, zostawić najlepiej na całą noc, 2. mak zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach, 3. rozpuścić masło, dodać cukier, miód, i zmielony mak, chwilę podgrzewać, dodać bułkę i jajka, bakalie i olejek, dokładnie wymieszać, 4. ciasto podzielić na 6 kawałków, rozwałkować jeden, posmarować białkiem, wyłożyć 1/6 maku, rozsmarować, zwinąć, 5.odciąć kawałek papieru do pieczenia, na środku zrobić 1-centymetrową zakładkę, zawinąć w papier gotowy makowiec (zakładka jest po to żeby rosnące ciasto miało miejsce), pozostawić do wyrośnięcia, 6. piec 30-35 min w 170-180 st, 7. po upieczeniu polać polewą czekoladową i ozdobić smacznego