Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 5489

MAKOWIEC - 2 STRUCLE

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 2,5 szklanki mąki, 0.5 kostki margaryny Kasi, 8-10 łyżek cukru, 7 dkg drożdży, 3 żółtka, 1 szklanka mleka,
  • SKŁADNIKI MASA MAKOWA: 2 szklanki maku, 5 dkg margaryny, 2 białka, 3-5 łyżek cukru lub miodu naturalnego, cukier wanilinowy, ro
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. WYKONANIE Przygotować rozczyn z drożdży (drożdże z 2 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem i 2-3 łyżkami mąki utrzeć na jednolita masę konsystencji gęstej śmietany, dodać nieco ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Wyrabiać ciasto, dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Do zmielonego maku dodać roztopiony tłuszcz, cukier wanilinowy, bakalie, olejek migdałowy, miód naturalny, albo cukier. Ubić z białek pianę i połączyć z makiem. Podzielić wyrośnięte ciasto na dwie części, rozwałkować, smarować rozmąconym białkiem, nałożyć masę makową, zwinąć w struclę u ułożyć na blasze. Na koniec posmarować wierzch strucli żółtkiem.

  3. Włożyć do piekarnika na 15 minut na 150 st.C potem zwiększyć temperaturę do 180-200 st C i piec ok. 45 minut. Sprawdzić na koniec patyczkiem, żeby ciasto nie było surowe. Polukrować strucle obsypać orzechami, wiórkami kokosowymi, wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń