Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13336
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5821
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7479
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13336
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5821
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7479
Składniki
Spód: schłodzone masło szybko zagniatamy z jajkiem, mąką krupczatką i cukrem pudrem. Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Masa makowa: mak sparzamy, odsączamy na gęstym sicie i dwukrotnie mielimy. Do maku dodajemy żółtka, dżem, stopione masło, miód i rodzynki /jeśli ktoś nie lubi rodzynek może je pominąć lub zastąpić orzechami/. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy na koniec do masy makowej i delikatnie łączymy. Schłodzone ciasto przekładamy na spód natłuszczonej blaszki - ciasto możemy zetrzeć na tarce bezpośrednio na spód blaszki i lekko dociskając wylepić dno formy. Na ciasto wykładamy masę makową i pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy według uznania - proponuję obficie polukrować.