Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3465

Dodano:

Odsłon: 2252

Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)

Składniki

  • spód:
  • mąka krupczatka 30 dag
  • masło 20 dag
  • cukier puder 3 łyżki
  • jajko 1 szt
  • masa makowa:
  • mak 50 dag
  • dżem śliwkowy 3 łyżki z czubkiem
  • masło 12,5 dag
  • miód płynny 2 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • jajka 3 szt
  • tłuszcz do formy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód: schłodzone masło szybko zagniatamy z jajkiem, mąką krupczatką i cukrem pudrem. Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
    Masa makowa: mak sparzamy, odsączamy na gęstym sicie i dwukrotnie mielimy. Do maku dodajemy żółtka, dżem, stopione masło, miód i rodzynki /jeśli ktoś nie lubi rodzynek może je pominąć lub zastąpić orzechami/. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy na koniec do masy makowej i delikatnie łączymy.
    Schłodzone ciasto przekładamy na spód natłuszczonej blaszki - ciasto możemy zetrzeć na tarce bezpośrednio na spód blaszki i lekko dociskając wylepić dno formy. Na ciasto wykładamy masę makową i pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
    Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy według uznania - proponuję obficie polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń