Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 107
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2680
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3596
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 530
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 5013
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 107
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2680
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3596
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 530
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 5013
Składniki
Spód: schłodzone masło szybko zagniatamy z jajkiem, mąką krupczatką i cukrem pudrem. Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Masa makowa: mak sparzamy, odsączamy na gęstym sicie i dwukrotnie mielimy. Do maku dodajemy żółtka, dżem, stopione masło, miód i rodzynki /jeśli ktoś nie lubi rodzynek może je pominąć lub zastąpić orzechami/. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy na koniec do masy makowej i delikatnie łączymy. Schłodzone ciasto przekładamy na spód natłuszczonej blaszki - ciasto możemy zetrzeć na tarce bezpośrednio na spód blaszki i lekko dociskając wylepić dno formy. Na ciasto wykładamy masę makową i pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy według uznania - proponuję obficie polukrować.