Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 2679

Dodano:

Odsłon: 8100

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki idealny na Świąteczny Stół.

Składniki

  • 8 jajek,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki maku,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5-6 kropliaromatu migdałowego,
  • 1 ½ szklanki bakalii: rodzynki, suszona żurawina, , migdały, wiórka kokosowe, orzechy laskowe.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Przygotowanie

  1. Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka).

    Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy.

    Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń