Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec (ciasto makowe) bez mąki idealny na Świąteczny Stół.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118755
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8685
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3174
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2530
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118755
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8685
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3174
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2530
Składniki
Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka). Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy. Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)