Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec (ciasto makowe) bez mąki idealny na Świąteczny Stół.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1982
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3179
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1244
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2003
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1982
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3179
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1244
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2003
Składniki
Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka). Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy. Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)