Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makowiec japoński nie powinien sprawić problemów nawet początkującym kucharzom. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Sprawdzi się również doskonale na świątecznym stole, stanowiąc idealną alternatywę dla tradycyjnych pierników lub serników. Koniecznie spróbujcie!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną konserwę w słoiku, będzie peklowa...
Odsłon: 117
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 225
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną konserwę w słoiku, będzie peklowa...
Odsłon: 117
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 225
Składniki
Mak zalej niedużą ilością gorącego mleka - tylko na tyle, aby płyn go przykrył. Odstaw na godzinę pod przykryciem, tak aby całkowicie wystygł. Następnie odciśnij mak na sitku wyłożonym gazą.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Poczekaj aż puszczą sok i lekko je odciśnij.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do miękkiego masła i utrzyj ją na jasną masę. Następnie dodaj do nich mak, kasze mannę, proszek do pieczenia oraz aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka na sztywno, a następnie porcjami zacznij je dodawać do masy makowej razem z jabłkami.
Tak przygotowane ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Wierzch ciasta udekoruj bardzo drobno posiekanymi orzechami i odstaw do całkowitego wystygnięcia.