Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Pokażę Wam dzisiaj , jak zrobić pyszne, drożdżowe ciasto z masą makową. Ciasto będzie niezwykłe, bo będzie miało kształt gwiazdy, dlatego wyjątkowo pięknie będzie prezentowało się na świątecznym stole.
Do miseczki odlewam 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzewam, rozpuszczam łyżeczkę cukru i wkruszam drożdże. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję rozczyn, 2 jajka, sól, resztę mleka oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielę na 3 równe części. Każdą wałkuję na placek o średnicy tortownicy. Pierwszy blat ciasta układam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję warstwą masy makowej. Przykrywam kolejnym płatem ciasta i ponownie smaruję masą. Na wierzch trzeci płat ciasta. Zlepiam brzegi i tak jak tort, dzielę ciasto na 16 części, środek zostawiając nieprzecięty. Chwytam 2 kawałki i wykręcam dwukrotnie na zewnątrz. Robię tak ze wszystkimi częściami. Masa makowa układa się w ten sposób w piękną gwiazdę.
Zlepiam brzegi ciasta. Ostrożnie nakładam obręcz tortownicy, którą wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Wierzch ciasta smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!
łatwe przygotowanie, niezbyt drogie, mało kaloryczne i zdrowe
Odsłon: 15018
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...
Odsłon: 68
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 7587
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 324
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...
Odsłon: 68
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 7587
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 324
Składniki
Do miseczki odlewam 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzewam, rozpuszczam łyżeczkę cukru i wkruszam drożdże. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję rozczyn, 2 jajka, sól, resztę mleka oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielę na 3 równe części. Każdą wałkuję na placek o średnicy tortownicy. Pierwszy blat ciasta układam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję warstwą masy makowej. Przykrywam kolejnym płatem ciasta i ponownie smaruję masą. Na wierzch trzeci płat ciasta. Zlepiam brzegi i tak jak tort, dzielę ciasto na 16 części, środek zostawiając nieprzecięty. Chwytam 2 kawałki i wykręcam dwukrotnie na zewnątrz. Robię tak ze wszystkimi częściami. Masa makowa układa się w ten sposób w piękną gwiazdę.
Zlepiam brzegi ciasta. Ostrożnie nakładam obręcz tortownicy, którą wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Wierzch ciasta smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!!!
Przepisy Desery
Desery
Sobotni placek z rabarbarem
Desery
Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi
Desery
Deser toffee z karmelizowanymi migdałami
Desery
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Sobotni placek z rabarbarem
Zbliża się weekend, a ty znów nie masz pomysłu na to, jakie ciasto zaserwować...
Odsłon: 34
Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi
Szybka do zrobienia, wdzięczna w smaku tarta z kremem mascarpone, posypaną bo...
Odsłon: 60