Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie, poza tym jest wyjątkowo podzielne!
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Makowiec: Standardową blachę do pieczenia [wymiary 25cm. na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Oddzielamy żółtka od białek. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na gęstą pianę. Do osobnej miski przekładamy masę makową. Dodajemy do niej kaszę manną i proszek do pieczenia oraz żółtka. Całość miksujemy.
Następnie dodajemy do masy makowej ubite białka i delikatnie, za pomocą łopatki łączymy je z masą.
Przekładamy masę makową do blaszki. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 55 min.
Upieczony makowiec pozostawiamy do wystygnięcia.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki przegotowanej, goracej wody. Śmietanę, serek oraz cukier umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, w trakcie dodając żelatynę, aż całość będzie jednolita i gęsta.
Przekładanie ciasta: Wystygnięty makowiec delikatnie wyjmujemy z blachy i przekrajamy na pół. Jeden z blatów kładziemy na dnie blaszki.
Na makowy blat wykładamy połowę kremu i równomiernie go rozprowadzamy.
Przykrywamy drugim makowym blatem...
..na który wykładamy pozostały krem. Wyrównujemy.
Wkładamy ciasto do lodówki na 10 minut. W miedzyczasie podgrzewamy w małym garnuszku masę karmelową (ciepła masa łatwo się rozprowadza na cieście). Masę wykładamy na górę ciasta i ponownie wkładamy ciasto do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
Gotowe ciasto kroimy wedle upodobania. Przechowujemy w lodówce! SMACZNEGO!!!