Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie, poza tym jest wyjątkowo podzielne!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2349
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3513
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4284
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74333
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2349
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3513
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4284
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74333
Składniki
Makowiec: Standardową blachę do pieczenia [wymiary 25cm. na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Oddzielamy żółtka od białek. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na gęstą pianę. Do osobnej miski przekładamy masę makową. Dodajemy do niej kaszę manną i proszek do pieczenia oraz żółtka. Całość miksujemy.
Następnie dodajemy do masy makowej ubite białka i delikatnie, za pomocą łopatki łączymy je z masą.
Przekładamy masę makową do blaszki. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 55 min.
Upieczony makowiec pozostawiamy do wystygnięcia.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki przegotowanej, goracej wody. Śmietanę, serek oraz cukier umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, w trakcie dodając żelatynę, aż całość będzie jednolita i gęsta.
Przekładanie ciasta: Wystygnięty makowiec delikatnie wyjmujemy z blachy i przekrajamy na pół. Jeden z blatów kładziemy na dnie blaszki.
Na makowy blat wykładamy połowę kremu i równomiernie go rozprowadzamy.
Przykrywamy drugim makowym blatem...
..na który wykładamy pozostały krem. Wyrównujemy.
Wkładamy ciasto do lodówki na 10 minut. W miedzyczasie podgrzewamy w małym garnuszku masę karmelową (ciepła masa łatwo się rozprowadza na cieście). Masę wykładamy na górę ciasta i ponownie wkładamy ciasto do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
Gotowe ciasto kroimy wedle upodobania. Przechowujemy w lodówce! SMACZNEGO!!!