Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z kremem śmietankowym i karmelem

Makowiec z kremem śmietankowym i karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 990

Dodano:

Odsłon: 4065

Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie, poza tym jest wyjątkowo podzielne!

Składniki

  • Makowiec:
  • gotowa masa makowa z puszki (850g.)
  • 5 jajek
  • 10 łyżek kaszy mannej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem śmietankowy:
  • 500 ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej!)
  • 500g. serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • mała puszka masy karmelowej, kajmakowej lub krówkowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makowiec:

    Standardową blachę do pieczenia [wymiary 25cm. na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.

    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na gęstą pianę.

    Do osobnej miski przekładamy masę makową.
    Dodajemy do niej kaszę manną i proszek do pieczenia oraz żółtka.
    Całość miksujemy.

  2. Następnie dodajemy do masy makowej ubite białka i delikatnie, za pomocą łopatki łączymy je z masą.

  3. Przekładamy masę makową do blaszki.
    Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
    Pieczemy 55 min.

  4. Upieczony makowiec pozostawiamy do wystygnięcia.

  5. Krem śmietankowy:

    Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki przegotowanej, goracej wody.

    Śmietanę, serek oraz cukier umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, w trakcie dodając żelatynę, aż całość będzie jednolita i gęsta.

  6. Przekładanie ciasta:

    Wystygnięty makowiec delikatnie wyjmujemy z blachy i przekrajamy na pół.
    Jeden z blatów kładziemy na dnie blaszki.

  7. Na makowy blat wykładamy połowę kremu i równomiernie go rozprowadzamy.

  8. Przykrywamy drugim makowym blatem...

  9. ..na który wykładamy pozostały krem. Wyrównujemy.

  10. Wkładamy ciasto do lodówki na 10 minut.
    W miedzyczasie podgrzewamy w małym garnuszku masę karmelową (ciepła masa łatwo się rozprowadza na cieście).
    Masę wykładamy na górę ciasta i ponownie wkładamy ciasto do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.

  11. Gotowe ciasto kroimy wedle upodobania.
    Przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Paninadeser 26 stycznia Uwielbiam makowce, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam. Musi obłędnie smakować :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 grudnia 2018 Widząc takie ciacho, mam ochotę zjeść fotę ;)
Pyszny makowiec w połączeniu z tak cudownym kremem i karmelem musi smakować obłędnie :)
Super, miodzio :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń