Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki biszkopt z makiem przełożony delikatną masą budyniową połączoną z wiśniami. Brzmi pysznie, prawda? Wypróbuj przepis na ciasto Makowy Puszek, gwarantujemy, że będziesz do niego regularnie wracać!
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Do miski wlej białka (żółtka zostaw w oddzielnej miseczce) i ubij je na sztywną pianę. Najpierw ustaw niewielką moc miksera, a następnie stopniowo ją zwiększaj. Do ubitych na sztywno białek dodawaj partiami cukier oraz żółtka jaj. Miksuj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do piany wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość delikatnie wymieszaj łopatką lub rózgą. Nie używaj teraz miksera, aby masa nie straciła puszystości.
Gotowe ciasto na biszkopt przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Biszkopt piecz przez około 30 minut. Gdy biszkopt będzie już upieczony, nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Delikatnie uchyl drzwiczki i odczekaj kwadrans, dopiero wówczas wyjmij ciasto.
Wyjmij masło z lodówki (po około 2 godzinach będzie miękkie i idealne do przygotowania kremu budyniowego). Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją producenta, którą znajdziesz na opakowaniu. Przygotowany budyń porządnie przestudź.
Do miski włóż miękkie masło i ubij je mikserem na najwyższych obrotach. Gdy masło zrobi się białe, możesz zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo budyń. Całości nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia masła i budyniu.
W rondelku o grubym dnie podgrzej dżem wiśniowy. Ustaw średnią moc palnika, by nie go nie przypalić. Do podgrzanego dżemu dodajemy żelatynę i mieszamy całość aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Masę wiśniową odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Gdy biszkopt, krem i masa wiśniowa będą zimne, przełóż ciasto. Biszkopt przekrój wzdłuż, musisz otrzymać dwie warstwy. Na dolną warstwę wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie masę wiśniową i ponownie krem (¼ całości). Przykryj całość drugim blatem biszkoptu. Pozostałą ¼ kremu użyj do delikatnego posmarowania wierzchniej warstwy ciasta.