Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Malinowa chmurka
  • Ciasta
  • Przepis na

Malinowa chmurka

07.05.2025 Odsłon: 180367
5.0 (269 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Malinowa chmurka to ciasto, którego nie trzeba specjalnie przedstawiać. To jeden z ulubionych przepisów na deser Polaków. Przygotowuje się go na wiele sposobów, ale w tym przepisie na malinową chmurkę wykorzystaliśmy tradycyjne połączenie kruchego spodu z owocami, galaretki i bezy. Choć wymaga odrobiny czasu i cierpliwości, to sam smak ciasta jest obłędny. Każda warstwa niesie za sobą nieco inne doznania smakowe. W dodatku malinowa chmurka z bezą pięknie prezentuje się na stole. Wygląda apetycznie i przyciąga wzrok intensywną malinową warstwą pod pierzynką śmietankowego kremu. 

Przepis na malinową chmurkę – zawsze udany! 

Poniżej znajdziesz przepis na malinową chmurkę w tradycyjnej wersji. Chrupiąca beza z płatkami migdałów, puszysty krem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone, wyrazista malinowa warstwa z galaretką i klasyczny kruchy spód tworzą idealne ciasto na każdą okazję. Możesz je przygotować w prostokątnej formie albo w tortownicy. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako wiosenny lub letni torcik na ważną uroczystość.  

Przygotowanie malinowej chmurki składa się z kilku etapów: upieczenia kruchego ciasta, przygotowania malinowej frużeliny, zrobienia bezy i ubicia kremu śmietankowego z mascarpone. Nie musisz przygotowywać wszystkiego jednego dnia. Możesz łatwo rozdzielić pracę na dwa dni: najpierw przygotować kruche ciasto i bezę, a potem warstwę malinową oraz krem.  

Ciasto malinowa chmurka najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej – całą noc. Dzięki temu warstwy się ustabilizują, a smaki przegryzą. Jeśli chcesz wypróbować nieco inne wersje tego popularnego deseru, zobacz nasz przepis na wiśniową chmurkę. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma prostokątna o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm

Etapy przygotowania

Kruche ciasto – baza malinowej chmurki 

Przygotowanie malinowej chmurki rozpocznij od zrobienia kruchego ciasta. Użyj do tego bardzo zimnego masła, posiekanego na mniejsze kawałki. Musisz pamiętać o szybkim zagniataniu wszystkich składników. Im krócej będziesz wyrabiać ciasto, tym bardziej kruche i delikatne będzie po upieczeniu. Jeśli ciasto zacznie się kleić podczas wyklejania formy, możesz je dodatkowo lekko podsypać mąką lub ponownie schłodzić w lodówce.  

Ważne też, aby przed pieczeniem ponakłuwać ciasto widelcem – zapobiegnie to powstawaniu pęcherzyków powietrza. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie malinowej chmurki na kruchym spodzie, możesz zrobić też ciasteczkowy spód z pokruszonych herbatników i rozpuszczonego masła. 

Jak zrobić malinową frużelinę i krem? 

Warstwa malinowa składa się z trzech prostych składników: wody, galaretki i owoców. Zachowaj proporcje z przepisu, bo jest to bardzo istotne. Przygotowanie nie jest skomplikowane, bo wystarczy zagotować wodę, wsypać galaretki, wymieszać, a następnie dodać maliny. W sezonie najlepiej użyć świeżych i soczystych owoców, ale nie jest to konieczne. Malinowa chmurka na kruchym spodzie wyjdzie także z mrożonych malin. Dzięki temu przygotujesz ciasto właściwie o każdej porze roku. Pamiętaj o tym, aby nie odmrażać owoców przed dodaniem ich do galaretki, bo mogą się rozpaść i zmienić konsystencję frużeliny.  

Podczas przygotowywania warstwy malinowej nie wlewaj też gorącej galaretki prosto na kruchy spód malinowej chmurki. Powinna być tężejąca, ale jeszcze płynna. Dzięki temu równomiernie się rozprowadzi po formie. 

O czym pamiętać, robiąc bezę do malinowej chmurki? 

Beza do malinowej chmurki to kolejny ważny element ciasta – musi być dobrze ubita, ale też nie przesuszona. Sztywna, lśniąca piana z dodatkiem skrobi ziemniaczanej sprawi, że beza będzie chrupiąca z wierzchu i lekko piankowa w środku. W trakcie suszenia w piekarniku, trzymaj bezę w trybie termoobiegu i unikaj otwierania drzwiczek, aby nie opadła. Możesz ususzyć ją w formie tej samej wielkości, co kruchy spód, a następnie wyciągnąć. Nie musisz jednak używać jednej blachy. Wystarczy, że odrysujesz jej kształt na papierze do pieczenia i rozprowadzisz lśniącą pianę. Potem wystarczy delikatnie oderwać papier. 

 

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Futka
Futka
Przetwory

Szybki dżem truskawkowy

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Dżemy

Odsłon: 16381

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację

Dania główne Bagietki na kolację

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5094

do 30 min 30 min
18
wałek
wałek
Ciasta

Tort Malibu z truskawkami

Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 308

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 182

> 60 min >60 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 7943

do 60 min 60 min
11

Przepis dnia

Karol-Gotuje
Karol-Gotuje
Dania główne

Siekane kotlety z kurczaka

Dania główne Siekane kotlety z kurczaka

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z warzywami. To smaczny i nieskomplikow...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 968515

do 60 min 60 min
622
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Futka
Futka
Przetwory

Szybki dżem truskawkowy

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Dżemy

Odsłon: 16381

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację

Dania główne Bagietki na kolację

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5094

do 30 min 30 min
18
wałek
wałek
Ciasta

Tort Malibu z truskawkami

Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 308

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 182

> 60 min >60 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 7943

do 60 min 60 min
11

Przepis dnia

Karol-Gotuje
Karol-Gotuje
Dania główne

Siekane kotlety z kurczaka

Dania główne Siekane kotlety z kurczaka

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z warzywami. To smaczny i nieskomplikow...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 968515

do 60 min 60 min
622
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Malinowa chmurka
Autor:
smaker
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
  • szklanka mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół opakowania cukru wanilinowego,
  • 1/4 szklanki cukru pudru.
Składniki na warstwę malinową:
  • litr wody,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 500 g mrożonych lub świeżych malin.
Składniki na krem:
  • 500 ml zimnej śmietanki 30%,
  • 250 g schłodzonego mascarpone,
  • pół szklanki cukru pudru.
Składniki na bezę:
  • 3 białka,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • płatki migdałów.
Sposób przygotowania:
1

Pracę nad przepisem na malinową chmurkę rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Zimne masło posiekaj na drobne kawałki i dorzuć do sypkich produktów. Szatkuj składniki nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Oddziel żółtka od białek (te zachowaj na później do bezy!) i dodaj do kruszonki. Połącz, wyrabiając dłonią na jednolite ciasto (szybko, aby masło się nie ogrzało). Uformuj spłaszczoną kulę i zawiń w folię spożywczą. Zagniecione kruche ciasto na malinową chmurkę wstaw na godzinę do lodówki.

2

Gdy kruche ciasto na malinową chmurkę będzie się chłodzić w lodówce, przyrządź warstwę malinowej frużeliny. Zagotuj litr wody, a gdy ta będzie wrzeć - zdejmij garnek z ognia. Wsyp galaretki i wymieszaj tak, aby całkowicie się rozpuściły. Dodaj maliny (mrożonych nie trzeba rozmrażać), całość przemieszaj i odstaw do czasu, aż galaretki będą tężeć.

3

W kolejnym kroku przygotuj bezę do malinowej chmurki. Wcześniej odstawione białka ubij na sztywną pianę i po łyżce dodawaj cukier puder, cały czas ubijając. Potem dodaj jeszcze skrobię ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia.

4

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza (z funkcją termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż bezę malinowej chmurki do formy i ją wyrównaj. Posyp równomiernie płatkami migdałów. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i susz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij, ostudź i wyłóż z formy (wraz z papierem do pieczenia).

5

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Formę po bezie wyłóż nowym papierem do pieczenia. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i wyklej nim spód (tak, aby warstwa była równa). Podziurkuj widelcem i wstaw formę do lodówki na 15 minut.

6

Po tym czasie włóż blachę z kruchym ciastem do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Powinno być upieczone na złoty kolor. Upieczony spód malinowej chmurki wyjmij z piekarnika i ostudź (trzymając wciąż w formie).

7

Gdy kruche ciasto będzie wystudzone, przełóż na nie tężejącą galaretkę z malinami. Zajmij się teraz kremem.

8

Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę. Po łyżce dodawaj mascarpone i miksuj dalej na mniejszych obrotach. Wsyp cukier puder i ubijaj przez ok. 4 minuty na większej mocy miksera. Krem śmietankowy powinien być gęsty. Przełóż go na galaretkę malinową i wyrównaj. Następnie odklej delikatnie upieczoną bezę od papieru i przełóż ją na wyłożony wcześniej krem. Lekko dociśnij.

9

Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby warstwy dobrze się połączyły. Malinowa chmurka gotowa!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki