Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa chmurka to jeden z ulubionych deserów Polaków. Chrupiąca beza, puszysty krem, wyrazista malinowa warstwa i kruchy spód tworzą pyszne ciasto. Choć wymaga trochę pracy, to zdecydowanie słodycz idealna na każdą okazję. Prawdziwe niebo w gębie!
Forma prostokątna o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 282
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 3021
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 1355
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 282
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 3021
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 1355
Składniki
Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Zimne masło posiekaj na drobne kawałki i dorzuć do sypkich produktów. Szatkuj składniki nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Oddziel żółtka od białek (te zachowaj na później do bezy!) i dodaj do kruszonki. Połącz, wyrabiając dłonią na jednolite ciasto (szybko, aby masło się nie ogrzało). Uformuj spłaszczoną kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż na godzinę do lodówki.
Gdy ciasto będzie się chłodzić w lodówce, przyrządź warstwę malinowej frużeliny. Zagotuj litr wody, a gdy ta będzie wrzeć - zdejmij garnek z ognia. Wsyp galaretki i wymieszaj tak, aby całkowicie się rozpuściły. Dodaj maliny (mrożonych nie trzeba rozmrażać), całość przemieszaj i odstaw do czasu, aż galaretki będą tężeć.
W kolejnym kroku przygotuj bezę. Wcześniej odstawione białka ubij na sztywną pianę i po łyżce dodawaj cukier puder, cały czas ubijając. Potem dodaj jeszcze skrobię ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza (z funkcją termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i ją wyrównaj. Posyp równomiernie płatkami migdałów. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij, ostudź i wyłóż z formy (wraz z papierem do pieczenia).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Formę po bezie wyłóż nowym papierem do pieczenia. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i wyklej nim spód (tak, aby warstwa była równa). Podziurkuj widelcem i wstaw formę do lodówki na 15 minut. Po tym czasie włóż blachę do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Powinno być upieczone na złoty kolor. Wyjmij i ostudź (trzymając wciąż w formie).
Gdy kruche ciasto będzie wystudzone, przełóż na nie tężejącą galaretkę z malinami. Zajmij się teraz kremem. Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę. Po łyżce dodawaj mascarpone i miksuj dalej na mniejszych obrotach. Wsyp cukier puder i ubijaj przez ok. 4 minuty na większej mocy miksera. Krem śmietankowy powinien być gęsty. Przełóż go na galaretkę malinową i wyrównaj. Następnie odklej delikatnie upieczoną bezę od papieru i przełóż ją na wyłożony wcześniej krem. Lekko dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby warstwy dobrze się połączyły. Malinowa chmurka gotowa!
Przepisy Desery
Desery
Nieziemsko pyszny bananowiec
Desery
Galette – tarta ze śliwkami
Desery
Tarta truskawkowa z bezą
Desery
Ciasto trociniak
Nieziemsko pyszny bananowiec
Placek bananowy to prawdziwy rarytas dla wielbicieli egzotycznych owoców. Już...
Odsłon: 791
Galette – tarta ze śliwkami
Galette to w skrócie, kruchy placek o nieregularnych brzegach. Moja tarta pie...
Odsłon: 35