Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto które zachwyci Twoich gości
pyszne ciasto, lekkie niczym chmurka, kwaskowe a zarazem słodziutkie bezie, d...
Odsłon: 16762
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 72
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 64
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 97
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2906
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 135
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 72
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 64
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 97
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2906
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 135
Składniki
Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej przez sito i wymieszaj Dodaj zimne masło i rozdrobnij do powstania kruszonki Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do ciasta Wyrób szybko gładkie ciasto Foremkę której dno wyłożone jest papierem do pieczenia wylep ciastem Blaszkę z ciastem wstaw na 30 min do zamrażalnika Upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190-200° (grzałka góra dół) przez 15 min lub do złotego koloru Odstaw do całkowitego wystygnięcia
Beza: Białka ubij ze szczyptą soli Gdy piana zacznie się robić sztywna rozpocznij dodawanie cukru * Dodaj cukier stopniowo po jednej łyżce czekając aż poprzednia partia się rozpuści. Ubijanie bezy może potrwać 15-30 min w zależności od mocy miksera. Na końcu cały cukier powinien być rozpuszczony, a piana powinna być sztywna i lśniąca. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną Rozprowadź bezę równomiernie na papierze do pieczenia Górę posyp płatkami migdałowymi Piecz bezę w 130°C przez 60 min Po upieczeniu bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Galaretka z malinami: W dużej misce rozpuść galaretki we wrzątku i odstaw do ostudzenia Do zimnej galaretki wsyp zamrożone maliny i wymieszaj Kontroluj czy galaretka zaczyna tężeć, potrwa to tylko kilka minut Tężejącą galaretkę wylej na kruche ciasto i rozprowadź łyżką * Pamiętaj że galaretka musi wyraźnie zacząć tężeć, jeśli wylejesz jeszcze płynną, podmoczy kruche ciasto i wypłynie z formy. Blaszkę z wylaną galaretką wstaw do lodówki do czasu zrobienia masy śmietanowej
Masa śmietanowa: Do dużej miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone, fix oraz cukry Ubij na sztywną masę * Miskę do ubijania masy oraz ubijaczki do miksera włóż na co najmniej 30 min do zamrażalnika, dzięki temu masa szybciej się ubije i będzie mniejsze ryzyko że się zwarzy. Gotową masę rozprowadź równo na galaretce Na górę połóż blat bezowy i lekko dociśnij uważając na płatki migdałowe Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min. kilka godzin, choć polecam na całą noc, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroiło.
Przepisy Desery
Desery
Faworkowe różyczki
Desery
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Desery
Murzynek
Desery
Sernik czekoladowy z mascarpone
Faworkowe różyczki
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 19
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Deserki które przygotowałam są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Moż...
Odsłon: 70