Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W internecie krąży mnóstwo sposobów na to ciasto. Ja postanowiłam zrobić je troszkę po swojemu. Zamiast spodu na biszkopcie, upiekłam kruche ciasto, a do ubitych białek dodałam budyń śmietankowy - zupełnie jak w cieście z rabarbarem i bezą. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu!!!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2330
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1448
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 534
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3618
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1324
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2330
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1448
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 534
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3618
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1324
Składniki
Wykonanie spodu: Z mąki, masła, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, wyłożyć je na blasze wyścielonej pergaminem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do zarumienienia (ok. 25-30 minut). Przestudzić.
Spód z galaretką: Galaretki malinowe rozpuścić, przestudzić, wsypać maliny, przemieszać. Całość wylać na spód ciasta, wyrównać, wstawić do lodówki na godzinę (w przypadku mrożonych malin należy działać szybko, żeby galaretka nie stężała przed wyłożeniem jej na blasze).
Warstwa śmietanowa: Śmietankę wlać do misy miksera, dodać cukier puder, śmietan-fixy i mascarpone. Całość ubić na sztywną masę, wyłożyć ją na galaretce i wstawić do lodówki.
Warstwa z bezą: Z 3 białek ubić pianę, powoli dodawać cukier, ciągle ubijając. Na koniec wsypać budyń, delikatnie przemieszać. Na pergaminie odrysować kontury blachy i w ich obrębie wyłożyć gotową pianę, posypać ją płatkami migdałów. Bezę piec 1 godzinę i 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (do zarumienienia), przestudzić i ułożyć na masie. Trzymać w lodówce.