Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1433
Dodano: 16.03.2018
Odsłon: 157902
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wykonanie spodu:
Z mąki, masła, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, wyłożyć je na blasze wyścielonej pergaminem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do zarumienienia (ok. 25-30 minut). Przestudzić.
Spód z galaretką:
Galaretki malinowe rozpuścić, przestudzić, wsypać maliny, przemieszać. Całość wylać na spód ciasta, wyrównać, wstawić do lodówki na godzinę (w przypadku mrożonych malin należy działać szybko, żeby galaretka nie stężała przed wyłożeniem jej na blasze).
Warstwa śmietanowa:
Śmietankę wlać do misy miksera, dodać cukier puder, śmietan-fixy i mascarpone. Całość ubić na sztywną masę, wyłożyć ją na galaretce i wstawić do lodówki.
Warstwa z bezą:
Z 3 białek ubić pianę, powoli dodawać cukier, ciągle ubijając. Na koniec wsypać budyń, delikatnie przemieszać. Na pergaminie odrysować kontury blachy i w ich obrębie wyłożyć gotową pianę, posypać ją płatkami migdałów. Bezę piec 1 godzinę i 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (do zarumienienia), przestudzić i ułożyć na masie. Trzymać w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

PasjeDoroty 20 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Stosunkowo proste, ale baaardzo smaczne. Cała rodzina się zakochałą :) Dziękuję za ten przepis Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

Honorata27 17 marca 2018Zgłoś do usunięcia
pyszne ciasto :)10 Kto głosował? | Odpowiedz

zakmir 16 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Ciasto wygląda rewelacyjnie i napewno tak samo smakuje. Jakiej wielkości blaszka? Odpowiedzi: 1 ▼12 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 16 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Urszulą mi tu pachnie i jej utworem sprzed lat ;) Być może to była piosenka właśnie, o tym ciachu xD12 Kto głosował? | Odpowiedz

eluchap 16 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Ciasto Wygląda REWELACYJNIE Odpowiedzi: 1 ▼13 Kto głosował? | Odpowiedz