Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małpi Gaj - ciasto bananowe z polewą na bazie masła orzechowego to proste ciasto, które jest niesamowicie wilgotne dzięki tłuczonym bananom. Choć samo ciasto jest bardzo słodkie, to świetnie równoważy je masło orzechowe, dodając nutę słoności i wyrazistości.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6311
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6311
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem pudrem na delikatny puch. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze mieszając do połączenia składników. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do masy razem z ekstraktem waniliowym. Wymieszaj do połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodawaj małymi partiami do masy jajecznej na zmianę ze śmietaną. Zakończ mąką. Formę do babki z kominem o średnicy 25 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej przygotowane ciasto. Piecz je przez 50 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj polewę. W misce utrzyj ze sobą masło orzechowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Dodaj powoli cukier puder, a na koniec dodaj śmietanę. Wylej na zimne już ciasto.
Małpi gaj - ciasto bananowe z polewą na bazie masła orzechowego - udekoruj orzeszkami ziemnymi i chipsami bananowymi. Podawaj po schłodzeniu w lodówce i zastygnięciu polewy.