Do góry

Desery Przepis na:

Mandarynkowiec

Mandarynkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3493

Dodano:

Odsłon: 20658

Tak, bardzo lubię tego typu ciasta. Ciasta na bazie soczków. To jest całkowicie nie-tłuste, czyli tak jak lubię. Duże, solidne, piętrowe, acz niezapychające. Tym razem na cieście półkruchym, aby pokazać,że niekoniecznie tego typu ciasta wymagają biszkoptu. Bo uwierzcie, ze nie potrzebują ;) Największą trudnością w tym cieście jest wykonanie galaretki i wyłożenie jej w takim momencie, aby nie spłynęła z ciasta, nie wsiąknęła zbytnio w biszkopty (wtedy nie będzie tego „witrarzyku”), a jednocześnie, aby nie była ona grudkowata, stężała. Polecam

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • Masa kubusiowa:
  • 1 litr soku przecierowego pomarańczowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • Dodatkowo:
  • biszkopty (około 20-30 dag)
  • filiżanka słodkiej herbaty
  • 2 opakowania galaretki (u mnie – owoce leśne) rozprowadzone w 2-3 szklankach gorącej wody
  • Masa mandarynkowa:
  • 400 ml śmietanki kremówki schłodzonej
  • 400 g śmietany (u mnie 12%, z powodzeniem możecie zastąpić 18)
  • 1 nieduża puszka mandarynek
  • 1 łyżka żelatyny
  • + herbatniki w czekoladzie lub zwykłe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mandarynkowiec

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, żółtka i śmietanę ucieramy, dodajemy przesiane składniki sypki. Gotowe ciasto, wyrobione schładzamy przez godzinę w lodówce. Pieczemy w dużej foremce wyłożonej papierem 15 minut 190 stopni.

  2. Z budyniu i soku gotujemy budyń wg zaleceń producenta. Do gorącego dodajemy galaretkę i jeszcze ciepły rozprowadzamy na wystudzonym cieście.

  3. Biszkopty moczymy w herbacie i układamy jeden obok drugiego na masie kubusiowej. Wylewamy na nie, zimna, lekko tężejącą galaretkę. Gdy ta zastygnie, wykładamy kolejną warstwę.

  4. Mandarynki kroimy na drobniejsze kawałki. Sokiem zalewamy żelatynę (następnie rozpuszczamy). Kremówkę ubijamy, mieszamy ją następnie ze śmietaną i dodajemy mandarynki wraz z żelatyną – dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na galaretkę, gdy lekko stężeje, układamy na niej herbatniki a ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kmieta 12 stycznia 2016 mam pytanie czy do gotowego budynie dodać galaretke rozpuszczoną czy sypką

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń