Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mandazi - puszyste afrykańskie pączki drożdżowe na mleku kokosowym ze szczyptą kardamonu. Są tak dobre, że nie potrzebują żadnego nadzienia. Oprócz kokosowej nuty wyróżniają się również oryginalnym kształtem. W przeciwieństwie do klasycznych pączków wycinamy je nie na kształt koła, a trójkąta.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1861
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 779
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 727
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1861
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 779
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 727
Składniki
Do miski pokrusz świeże drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru. Wlej ciepłą wodę. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.
Mleczko kokosowe lekko podgrzej.
Do dużej miski przesyp mąkę, dodaj pozostałą część cukru. Wlej zaczyn i podgrzane mleczko kokosowe. Dodaj szczyptę kardamonu. Ciasto na pączki wyrabiaj dłońmi przez około 15 minut. Powinno być delikatne, elastyczne, a pod koniec ugniatania powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni.
Gotowe ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placki z ciasta drożdżowego przekrój na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Trójkątne pączki mandazi smaż na złoty kolor z dwóch stron. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.