Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz zarówno pysznej, jak i zdrowej alternatywy dla słodkich przekąsek, to ten przepis jest dla ciebie. Marchewkowe kuleczki łączą w sobie całe dobrodziejstwo smaków i aromatów, a przede wszystkim są bogate odżywczo, ponieważ zawierają w sobie białko, witaminy i błonnik. Ten pyszny deser zrobisz bez wielkiego wysiłku, ponieważ nie wymaga on pieczenia. Przepis możesz modyfikować według swoich upodobań. Marchewkowe kuleczki nie tylko osłodzą ci dzień, ale i dodadzą energii.
Miska, talerzyk, opcjonalnie malakser lub nóż
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1444
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1444
Składniki
Zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
Obrane orzechy pokrój nożem na drobno i upraż na patelni, na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Niech się delikatnie uprażą.
Namocz daktyle przez 10 minut, aby zmiękły. Po czym odcedź z nadmiaru wody i pokrój lub zmiksuj.
W większej misce przygotuj składniki i wymieszaj je z mąką owsianą lub migdałową. Na taką ilość mokrego produktu dwie łyżeczki w zupełności wystarczą. Dodaj również łyżeczkę miodu oraz cynamon (alternatywą może być ekstrakt wanilinowy) i szczyptę soli.
Z przygotowanego ciasta formuj małe kulki. Kulki formuj w dłoni.
Na talerzyku wysyp 3 łyżki wiórków. Obtaczaj przygotowane kulki wiórkami. Tak przygotowane kuleczki marchewkowe pozostaw w lodówce przez około 20 minut. Po tym czasie będą już gotowe.