Do góry

Desery Przepis na:

Marcinek lany

Marcinek lany

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11082

Dodano:

Odsłon: 11218

co prawda oryginalny Marcinek składa się z ciasta kruchego, które się wałkuje ale lany jest zdecydowanie łatwiejszy (chociaż też dosyć pracochłonny). Nie mam porównania, bo nigdy nie próbowałam z ciasta wałkowanego ale ten jest przepyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. polecam :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • jajko 4
  • masło 20 dag
  • cukier 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • mąka pszenna 10 łyżek
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • sól szczpyta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem:
  • śmietanka kremówka 36% 900 ml
  • cukier puder 3/4 szkl.
  • sok z 3/4 cytryny
  • śmietan-fix 4
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marcinek lany

Przygotowanie

  1. Placki piekę dzień wcześniej, na drugi dzień robię krem i przekładam nim placki. Ciasto smakuje najlepiej na 2-gi lub 3-ci dzień od przygotowania.

    Placki:
    Masło roztopić i ostudzić. Żółtka należy utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z żółtek. Następnie dodać masło i dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełozyć je do miski z masą żółtkową i delikatnie, ale dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki.
    Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o promieniu ok. 20 cm (u mnie 21cm, piekłam od razu na dwóch blachach). Na odznaczony okrąg wyłozyć 2 łyżki masy, rozsmarować ją dokładnie dociągając do brzegów. Każdy placek piec ok. 6-8 min w 190°C, do zarumienienia. Gotowe placki zdjąć z papieru i studzić na kratce kuchennej.

  2. Krem:
    Kremówkę ubić dokładnie z cukrem pudrem, śmietan-fixami i sokiem z cytryny.
    Placki przekładać masą śmietanową. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin, najlepiej na noc do lodówki, żeby przeszło smakiem. Smacznego :-)

    P.S. z podanych proporcji wyszło mi 12 placków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lusia58 01 lutego 2016 z takiej ilości produktów wyszlo az tyle placuszków????? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 28 stycznia 2014 W moich stronach marcinek robi się z ciasta kruchego przekładanego śmietaną lub masą serową. Twoja propozycja jest bardzo ciekawa i niestety również pracochłonna. Gratuluję wyzwania i cierpliwości. Na pewno wyszedł pyszny :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 24 stycznia 2014 Marzenko, świetny, koniecznie wstaw przekrojową fotę, pychotka ! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 24 stycznia 2014 tak, kroi się go jak tort :-) jeśli jutro uda mi się zrobić zdjęcie w przekroju, to wstawię :-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 stycznia 2014 Fajny ten marcinek:))) Ale jak to się je, kroi jak tort (taki troszkę za wysoki)?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń