Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...ciasto miodowe przekładane kremem budyniowym z kajmakiem. Do tej pory piekłam "Michałka"i bardzo on nam smakuje . T Doskonale nadaje się na święta bo nie tylko ładnie wygląda, dobrze smakuje ale można je zrobić kilka dni wcześniej,Ja piekłam ciasto na dużej blaszce ale można też w tortownicy wtedy wyjdzie nam więcej warstw...
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5395
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 303
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13391
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2662
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5395
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 303
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13391
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2662
Składniki
Masło, cukier puder i miód przekładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. W osobnej misce mieszamy sodę z octem i natychmiast dodajemy do rozpuszczonych składników, podgrzewamy chwilę, aż masa lekko zmieni kolor na złoty. Zestawiamy z ognia i około 5-7 minut studzimy stale mieszając. Następnie wbijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Partiami dodajemy do ciasta mąkę, mieszając( gdy będzie bardzo gęste i ciężko będzie wyrabiać łyżką- przekładamy je na stolnicę i podsypujemy pozostałą mąką i wyrabiamy rękoma. Dzielimy na 5 równych części. Każdą cieniutko rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. 25x36cm. Pieczemy po 12-15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Budynie przygotowujemy na pół litra mleka z dodatkiem cukru. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy masę krówkową z puszki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu stale miksując
Każdy blat ciasta smarujemy kremem, kładziemy jeden na drugim i wstawiamy na noc do lodówki. Rano polewamy polewą czekoladową bądź lukrem