Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane ciasteczka świąteczne to złocistobrązowe na zewnątrz i przepysznie maślane w środku wypieki zwieńczone słodkim, prostym lukrem. Świetnie smakują do ciepłego mleka – rozpływają się w ustach i tworzą w domu prawdziwie świąteczną atmosferę. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo udekorować kolorową posypkę lub dodać barwnik spożywczy do lukru.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 233
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1187
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1238
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13366
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 233
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1187
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1238
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13366
Składniki
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj drobno posiekane masło, ekstrakt waniliowy i jajko. Zagnieć całość rękoma, aż powstanie gładka kula ciasta. Zajmie to ok. 5 minut.
Owiń kulę ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i odwiń.
Stolnicę lub blat roboczy podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Używając foremek, wycinaj ciastka i odkładaj je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Po wycięciu wszystkich ciastek, zbierz ciasto w kulę, ponownie je rozwałkuj i kontynuuj wycinanie.
Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 10-12 minut, do lekkie zrumienienia wierzchu. Wyjmij je z pieca i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj lukier. W małej miseczce wymieszaj cukier puder i sok z cytryny do uzyskania gładkiej, gęstej pasty. Za pomocą pędzelka lub w dowolnie inny sposób udekoruj maślane ciasteczka świąteczne obrazkami czy rysunkami.
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Zużyj w ciągu 4-5 dni.