Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomita, słodka propozycja na weekend. Niezwykle maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste w przygotowaniu, ale wymaga poświęcenia nieco więcej czasu niż kruchy placek czy tarta. Gwarantujemy jednak, że smak ciasta zrekompensuje Wam wszystkie trudny.
Tortownica o średnicy 28 cm
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 60
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 60
Składniki
W garnku delikatnie podgrzej mleko, tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Następnie wsyp do niego drożdże i zamieszaj. Odstaw na 20 minut.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm. Masło rozpuść i odstaw na chwilkę do przestudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, cukier i jajka. Ze składników zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie mieć zwartą konsystencję, wlej płynne masło i ponownie wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż wyrośnięte ciasto. Na wierzchu mieść rabarbar. Ponownie odstaw do wyrośnięcia tym razem na 50 minut.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posyp płatkami migdałowymi.
Upieczone ciasto drożdżowe wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.