Do góry

Desery Przepis na:

Maślankowe ciasto wieloowocowe(śliwki, morele, truskawki, maliny)

Maślankowe ciasto wieloowocowe(śliwki, morele, truskawki, maliny)

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 2103

Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem maślanki i prawdziwej wanilii oraz soczystymi letnimi owocami, które posypałam mielonym cynamonem, kardamonem oraz szczyptą zmielonego goździka. Na wierchu chrupiąca kruszonka. Wyszło znów pyszne ciasto jak u babci.

Składniki

  • proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • kieliszek białego rumu
  • 200 ml maślanki
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki typ 405
  • Szczypta soli
  • kruszonka:
  • pół szklanki mąki
  • 50 gramów zimnego masła 82%
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • zmielony kardamon na czubek łyżeczki
  • zmielony goździk szczypta
  • owoce: śliwki, morele, truskawki, maliny
  • Cukier puder do posypania przed podaniem
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Maślankowe ciasto wieloowocowe(śliwki, morele, truskawki, maliny)

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.

    Ciasto:
    Jajka, cukier kryształ, ziarna wanilii, sól oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wykładamy świeże owoce.


    Cynamon, mieszamy z kardamonem i goździkiem. Owoce posypujemy przyprawami i schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
    Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń