Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, niebanalny placek z owocami okryty chrupiącą kruszonką.
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Odsłon: 134
Wiadomo ze domowe pączki najlepsze i każdy ma swój ulubiony przepis. Ja dzisi...
Odsłon: 57
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 456
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1102
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Odsłon: 134
Wiadomo ze domowe pączki najlepsze i każdy ma swój ulubiony przepis. Ja dzisi...
Odsłon: 57
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 456
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1102
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Na tarce o niewielkich oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a następnie wyciskamy z niej sok. Jabłko przekrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w niewielką kostkę. Gotowe cząstki umieszczamy w misce, a następnie skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały podczas przygotowywania ciasta.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i rozmiksowujemy dokładnie. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy wrzucamy cząstki jabłek i delikatnie łączymy je z ciastem tak, aby ich nie zmiażdżyć i nie porozgniatać. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni borówki i delikatnie docisnąć, aby zatopić je nieco w cieście.
ROBIMY KRUSZONKĘ Zimne masło zagniatamy przez chwilę z cukrem, mąką oraz skórką cytrynową do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
PIECZEMY PLACEK Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.