Do góry

Desery Przepis na:

Maślany placek z antonówką, borówkami i cytrynową kruszonką

Maślany placek z antonówką, borówkami i cytrynową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2113

Dodano:

Odsłon: 8215

Lekki, niebanalny placek z owocami okryty chrupiącą kruszonką.

Składniki

  • 280g mąki pszennej
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 170g cukru
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 1 duża antonówka (lub inny, ulubiony gatunek jabłka)
  • 200g borówki amerykańskiej (lub jagód)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do wysypania formy
  • kruszonka:
  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 85g mąki
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Maślany placek z antonówką, borówkami i cytrynową kruszonką

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Na tarce o niewielkich oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a następnie wyciskamy z niej sok. Jabłko przekrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w niewielką kostkę. Gotowe cząstki umieszczamy w misce, a następnie skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały podczas przygotowywania ciasta.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i rozmiksowujemy dokładnie. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy wrzucamy cząstki jabłek i delikatnie łączymy je z ciastem tak, aby ich nie zmiażdżyć i nie porozgniatać. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni borówki i delikatnie docisnąć, aby zatopić je nieco w cieście.

  3. ROBIMY KRUSZONKĘ

    Zimne masło zagniatamy przez chwilę z cukrem, mąką oraz skórką cytrynową do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

  4. PIECZEMY PLACEK

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń