Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stałam w markecie z rajstopami pod pachą i gapiłam się na gruszki. Nie miałam pojęcia, co to za odmiana (teraz już wiem, że było to słodkie, piaskowe limonery), lecz ich wygląd urzekał. Były niewielkie, żółte, okrapiane brązowymi plamami i już prawie przejrzałe, naznaczone wgłębieniami po paluchach klientów, którzy obchodzili je szerokim łukiem. Słusznie, bo i po co komu taka zmacana, brzydka grucha, jeśli obok leży jędrna klapsa. A ja sobie stałam i knułam zawzięcie do momentu, aż wyknułam! P.S. Ciacho zniknęło w niecałą godzinę po upieczeniu. Nawet nie zdążyło porządnie wystygnąć. A ja byłam dumna, bo wymyślić przepis nie jest łatwo... oj nie jest...
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25733
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8916
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 497
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25733
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8916
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 497
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Gruszki przekrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół tak, aby powstały półksiężyce.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jogurt, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki owoców. Ja ułożyłam pocięte w półksiężyce gruszki w trzech pasach wzdłuż formy.
ROBIMY KRUSZONKĘ Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem i mąką do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Na koniec rozrzucamy na kruszonce garstkę płatków migdałowych.
PIECZEMY PLACEK Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.