Do góry

Desery Przepis na:

Maślany placek z gruszkami i kruszonką

Maślany placek z gruszkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1991

Dodano:

Odsłon: 2047

Stałam w markecie z rajstopami pod pachą i gapiłam się na gruszki. Nie miałam pojęcia, co to za odmiana (teraz już wiem, że było to słodkie, piaskowe limonery), lecz ich wygląd urzekał. Były niewielkie, żółte, okrapiane brązowymi plamami i już prawie przejrzałe, naznaczone wgłębieniami po paluchach klientów, którzy obchodzili je szerokim łukiem. Słusznie, bo i po co komu taka zmacana, brzydka grucha, jeśli obok leży jędrna klapsa. A ja sobie stałam i knułam zawzięcie do momentu, aż wyknułam! P.S. Ciacho zniknęło w niecałą godzinę po upieczeniu. Nawet nie zdążyło porządnie wystygnąć. A ja byłam dumna, bo wymyślić przepis nie jest łatwo... oj nie jest...

Składniki

  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 mały kubeczek (180g) jogurtu naturalnego
  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do wysypania formy
  • kruszonka:
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki
  • garść płatków migdałowych do posypania wierzchu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Maślany placek z gruszkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Gruszki przekrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół tak, aby powstały półksiężyce.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jogurt, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki owoców. Ja ułożyłam pocięte w półksiężyce gruszki w trzech pasach wzdłuż formy.

  3. ROBIMY KRUSZONKĘ

    Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem i mąką do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Na koniec rozrzucamy na kruszonce garstkę płatków migdałowych.

  4. PIECZEMY PLACEK

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń