Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...pyszne ciasto bez pieczenia robi się je błyskawicznie w sumie nie wiem czy przypomina batonika bo nigdy takiego nie jadłam; ale ciasto bardzo nam posmakowało. Przepis na dużą blachę 25x35cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416556
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416556
Składniki
żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy dokładnie by się rozpuściła i odstawiamy do wystudzenia.
dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder oraz mascarpone; miksujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę; miksujemy chwilę na najwyższych obrotach by żelatyna dobrze się rozprowadziła w kremie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników maczanych w mleku. Na pierwszą warstwę herbatników wykładamy pół kremu, wyrównujemy; układamy drugą warstwę herbatników maczanych w mleku. Na nie wykładamy masę kajmakową dajemy trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Na nie dajemy resztę kremu, wyrównujemy i dajemy czwartą warstwę herbatników maczanych w mleku.
Ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie robimy polewę. Masło należy stopić i dodać resztę składników dokładnie wymieszać. Polewą pokrywamy górę ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowe ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.