Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek chałwowy.

Mazurek chałwowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 2860

Dodano:

Odsłon: 289

Wielkanocny mazurek z masą chałwową, orzechami włoskimi jest przepyszny . Spód jest z kruchego ciasta, nie za słodki i delikatny. Dla smakoszy chałwy to będzie najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek jedli. Ale myślę, że posmakuje również Tym którzy chałwy nie lubią. Dla mnie to najlepszy mazurek jaki jadłam. Łatwy i szybki w wykonaniu. POLECAM!

Składniki

  • Składniki w sposobie przygotowania.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek chałwowy.

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Składniki:
    -Mąka pszenna - 180g
    -Mąka ziemniaczana - 80 g
    -Masło - 150 g
    -Cukier - 50 g
    -Jajko - 1 szt

    Sposób przygotowania:

    Zarobić ciasto i włożyć do lodówki na dwie godziny.
    Następnie rozwałkować i delikatnie przełożyć do foremki (21X25)
    wyłożonej papierem do pieczenia.
    Miejsca brakujące wylepić palcami tak żeby boki zachodziły 1 cm na wysokość.
    Ciasto ponakłuwać widelcem.
    Piec w nagrzanym piekarniku 190 stopni przez około 30 minut.
    Po wystudzeniu delikatnie wyjąć z foremki na deskę.
    Ciasto jest bardzo delikatne i się łatwo kruszy.

  2. MASA
    Składniki:
    -Śmietana kremówka 30% - 0,5 szklanki
    -Cukier puder - 3 łyżki
    -Orzechy włoskie - 80g
    -Chałwa waniliowa - 190 g

    Sposób przygotowania:

    Orzechy drobno posiekać, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę.
    Przełożyć do garnka i gotować przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
    Gorącą masę wyłożyć na kruche ciasto i wyrównać.
    Ozdobić wg uznania.
    Nie wymaga przechowywania w lodówce.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń