Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Mazurek kokosowy
  • Desery
  • Przepis na

Mazurek kokosowy

11.04.2025 Odsłon: 3929
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Mazurek kokosowy to jeden z tych przepisów na Wielkanoc, który zachwyci ciebie i twoich bliskich. W tej wersji pięknie się prezentuje na świątecznym stole, a także wyśmienicie smakuje. Delikatne kruche ciasto stanowi doskonałą bazę do kremowej i lekko słodkiej masy kokosowej. Całość zwieńcza lśniąca polewa z białej czekolady i oczywiście wielkanocne dekoracje.  

Przepis na mazurek kokosowy 

Sposób przygotowania mazurka nie wymaga wielu etapów ani trudnych technik. Wystarczą dobre składniki, chwila cierpliwości i odrobina kreatywności przy dekoracji. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś nowego w przepisach na ciasta, ale wciąż świątecznego i domowego.

Pierwszym krokiem w przepisie na mazurek kokosowy jest wykonanie ciasta kruchego. Masło powinno być zimne, tak samo jak jajka. Do tego dodasz proste składniki - mąkę pszenną tortową, cukier puder, skrobię ziemniaczaną i łyżkę wody. Takie połączenie przekłada się na idealną kruchość spodu mazurka kokosowego. Po schłodzeniu w lodówce ciasto dobrze się wałkuje, nie rwie i ładnie utrzymuje kształt w czasie pieczenia. Warto pamiętać o ponakłuwaniu ciasta widelcem - dzięki temu nie wybrzuszy się w piekarniku i będzie idealną bazą pod słodkie nadzienie.

W czasie, kiedy kruche ciasto będzie w piekarniku, możesz zrobić krem kokosowy. Przygotowanie jest naprawdę banalne. Wszystkie składniki wystarczy podgrzać i połączyć - nie trzeba nic ubijać ani dodawać żelatyny. Po rozsmarowaniu na podpieczonym cieście masa z wiórkami kokosowymi ładnie się związuje i stanowi stabilne podłoże pod ostatnią warstwę. Polewa powstaje bardzo szybko - wystarczy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. 

Taki sposób przygotowania mazurka nie jest czasochłonny ani trudny. Na koniec możesz udekorować go w dowolny sposób. W naszym przepisie są to bakalie i płatki migdałów, ale możesz też go posypać wiórkami kokosowymi.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Czym udekorować mazurek kokosowy z białą czekoladą?

Dekoracja mazurka nie musi być skomplikowana. W naszym przepisie wykorzystaliśmy bakalie i płatki migdałów, które doskonale komponują się zarówno z białą czekoladą, jak i wiórkami kokosowymi. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie. Jeśli chcesz zrobić wielkanocne ciasto, wykorzystaj kolorowe cukrowe pisanki, zajączki, kwiatuszki albo perełki. Z pomocą masy cukrowej albo pisaka spożywczego wykonasz też napis np. Alleluja. Warto go umieścić na środku w kontrastującym kolorze. Możesz również przygotować mazurek kokosowy rafaello z kawałkami ciasteczek na wierzchu.

Do kruchego spodu mazurka, kokosu i polewy z białej czekolady, pasują również same rodzynki albo posiekane pistacje. Świetnym pomysłem są również świeże owoce, np. maliny czy borówki, które nie tylko dodadzą koloru, ale też odświeżą smak deseru. Jeśli chcesz, możesz postawić na owoce z puszki, np. morele albo brzoskwinie. Pamiętaj jednak, aby je odsączyć z zalewy i ułożyć na cieście tuż przed podaniem.  

Kiedy przygotować mazurek na święta?

Mazurek to jedno z tych ciast kuchni polskiej, które doskonale nadają się do przygotowania z wyprzedzeniem. Kruche ciasto możesz przygotować nawet 3 dni przed Wielkanocą, a 2 dni przed - zrobić krem kokosowy i wylać go na spód. Tak przygotowane ciasto włóż koniecznie do lodówki. Mazurek w tym czasie delikatnie zmięknie od masy, ale będzie nadal kruchy i jednolity. Dekorację mazurka możesz zaplanować na dzień przed świętami.

Przed podaniem warto wyjąć ciasto na godzinę z lodówki, aby wszystkie warstwy zyskały odpowiednią temperaturę i były przyjemnie miękkie. Wtedy też łatwiej będzie je kroić na świątecznym stole.

O czym pamiętać, robiąc wielkanocne ciasto kruche?

Pierwsza i najważniejsza zasada to zimne składniki. Zarówno masło, jak i żółtka, powinny być wyciągnięte prosto z lodówki. To samo dotyczy też wody. Choć dodaje się jej niewiele, aby ciasto było elastyczne, musi być zimna. Masło najlepiej pokroić nożem w kostkę i szybko posiekać z pozostałymi składnikami. Użyj do tego dłoni albo ewentualnie miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Kiedy stworzy się kruszonka, krótko ją połącz. Nie wyrabiaj zbyt długo. Ciasto powinno się też schłodzić przed pieczeniem.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60467

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 413

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 983

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4602

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1249

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 387

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60467

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 413

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 983

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4602

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1249

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 387

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Mazurek kokosowy
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100g cukru pudru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • łyżka zimnej wody.
Masa kokosowa:
  • 350 g śmietany 18 proc.,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 g wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego.
Polewa z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady.
Do dekoracji:
  • bakalie,
  • płatki migdałów.
Sposób przygotowania:
1

Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, zimne masło, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę wody, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.

2

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 8 mm (do centymetra) i wytnij okrąg, a następnie uformuj grubszy, okrągły brzeg. Za pomocą widelca zrób dziurki w cieście. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra-dół przez około 25 minut. Powinno być ładnie zarumienione.

3

W międzyczasie do rondelka dodaj śmietanę 18 proc., wiórki kokosowe, cukier i cukier waniliowy, podgrzewaj wszystko - cały czas mieszając przez kilka minut. Następnie dodaj śmietankę kremówkę, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

4

Na upieczone ciasto wyłóż masę kokosową, dokładnie rozprowadź na całym cieście. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie wylej ją na ciasto masę kokosową.

5

Ciasto udekoruj bakaliami oraz migdałami według własnego uznania. Świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki