Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek kokosowy to jeden z tych przepisów na Wielkanoc, który zachwyci ciebie i twoich bliskich. W tej wersji pięknie się prezentuje na świątecznym stole, a także wyśmienicie smakuje. Delikatne kruche ciasto stanowi doskonałą bazę do kremowej i lekko słodkiej masy kokosowej. Całość zwieńcza lśniąca polewa z białej czekolady i oczywiście wielkanocne dekoracje.
Sposób przygotowania mazurka nie wymaga wielu etapów ani trudnych technik. Wystarczą dobre składniki, chwila cierpliwości i odrobina kreatywności przy dekoracji. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś nowego w przepisach na ciasta, ale wciąż świątecznego i domowego.
Pierwszym krokiem w przepisie na mazurek kokosowy jest wykonanie ciasta kruchego. Masło powinno być zimne, tak samo jak jajka. Do tego dodasz proste składniki - mąkę pszenną tortową, cukier puder, skrobię ziemniaczaną i łyżkę wody. Takie połączenie przekłada się na idealną kruchość spodu mazurka kokosowego. Po schłodzeniu w lodówce ciasto dobrze się wałkuje, nie rwie i ładnie utrzymuje kształt w czasie pieczenia. Warto pamiętać o ponakłuwaniu ciasta widelcem - dzięki temu nie wybrzuszy się w piekarniku i będzie idealną bazą pod słodkie nadzienie.
W czasie, kiedy kruche ciasto będzie w piekarniku, możesz zrobić krem kokosowy. Przygotowanie jest naprawdę banalne. Wszystkie składniki wystarczy podgrzać i połączyć - nie trzeba nic ubijać ani dodawać żelatyny. Po rozsmarowaniu na podpieczonym cieście masa z wiórkami kokosowymi ładnie się związuje i stanowi stabilne podłoże pod ostatnią warstwę. Polewa powstaje bardzo szybko - wystarczy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Taki sposób przygotowania mazurka nie jest czasochłonny ani trudny. Na koniec możesz udekorować go w dowolny sposób. W naszym przepisie są to bakalie i płatki migdałów, ale możesz też go posypać wiórkami kokosowymi.
Dekoracja mazurka nie musi być skomplikowana. W naszym przepisie wykorzystaliśmy bakalie i płatki migdałów, które doskonale komponują się zarówno z białą czekoladą, jak i wiórkami kokosowymi. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie. Jeśli chcesz zrobić wielkanocne ciasto, wykorzystaj kolorowe cukrowe pisanki, zajączki, kwiatuszki albo perełki. Z pomocą masy cukrowej albo pisaka spożywczego wykonasz też napis np. Alleluja. Warto go umieścić na środku w kontrastującym kolorze. Możesz również przygotować mazurek kokosowy rafaello z kawałkami ciasteczek na wierzchu.
Do kruchego spodu mazurka, kokosu i polewy z białej czekolady, pasują również same rodzynki albo posiekane pistacje. Świetnym pomysłem są również świeże owoce, np. maliny czy borówki, które nie tylko dodadzą koloru, ale też odświeżą smak deseru. Jeśli chcesz, możesz postawić na owoce z puszki, np. morele albo brzoskwinie. Pamiętaj jednak, aby je odsączyć z zalewy i ułożyć na cieście tuż przed podaniem.
Mazurek to jedno z tych ciast kuchni polskiej, które doskonale nadają się do przygotowania z wyprzedzeniem. Kruche ciasto możesz przygotować nawet 3 dni przed Wielkanocą, a 2 dni przed - zrobić krem kokosowy i wylać go na spód. Tak przygotowane ciasto włóż koniecznie do lodówki. Mazurek w tym czasie delikatnie zmięknie od masy, ale będzie nadal kruchy i jednolity. Dekorację mazurka możesz zaplanować na dzień przed świętami.
Przed podaniem warto wyjąć ciasto na godzinę z lodówki, aby wszystkie warstwy zyskały odpowiednią temperaturę i były przyjemnie miękkie. Wtedy też łatwiej będzie je kroić na świątecznym stole.
Pierwsza i najważniejsza zasada to zimne składniki. Zarówno masło, jak i żółtka, powinny być wyciągnięte prosto z lodówki. To samo dotyczy też wody. Choć dodaje się jej niewiele, aby ciasto było elastyczne, musi być zimna. Masło najlepiej pokroić nożem w kostkę i szybko posiekać z pozostałymi składnikami. Użyj do tego dłoni albo ewentualnie miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Kiedy stworzy się kruszonka, krótko ją połącz. Nie wyrabiaj zbyt długo. Ciasto powinno się też schłodzić przed pieczeniem.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 189
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 189
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, zimne masło, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę wody, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 8 mm (do centymetra) i wytnij okrąg, a następnie uformuj grubszy, okrągły brzeg. Za pomocą widelca zrób dziurki w cieście. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra-dół przez około 25 minut. Powinno być ładnie zarumienione.
W międzyczasie do rondelka dodaj śmietanę 18 proc., wiórki kokosowe, cukier i cukier waniliowy, podgrzewaj wszystko - cały czas mieszając przez kilka minut. Następnie dodaj śmietankę kremówkę, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Na upieczone ciasto wyłóż masę kokosową, dokładnie rozprowadź na całym cieście. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie wylej ją na ciasto masę kokosową.
Ciasto udekoruj bakaliami oraz migdałami według własnego uznania. Świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe.