Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Różowy mazurek będzie się pięknie prezentował na wielkanocnym stole. Polecam!
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2473
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1870
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1626
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1569
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2473
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1870
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1626
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1569
Składniki
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie drobno zemleć w młynku do orzechów. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem. Wlać surowe żółtko i aromat, szybko zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki .
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 4 owalne placki w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170°C, ostudzić.
Zupełnie zimne placki smarować dżemem i składać po dwa. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć drewnianą pałką z kilkoma łyżkami wody, 2 łyżkami syropu i ew. kilkoma kroplami soku z cytryny. Posmarować mazurki.
Gdy lukier zastygnie, dekorować ciasta napisami z polewy czekoladowej i wzorkami z pozostałego syropu (niewielką ilość syropu rozprowadzamy po powierzchni ciasta za pomocą zaostrzonego patyczka).