Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Różowy mazurek będzie się pięknie prezentował na wielkanocnym stole. Polecam!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3049
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 579
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3683
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 252
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 371
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3049
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 579
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3683
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 252
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 371
Składniki
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie drobno zemleć w młynku do orzechów. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem. Wlać surowe żółtko i aromat, szybko zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki .
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 4 owalne placki w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170°C, ostudzić.
Zupełnie zimne placki smarować dżemem i składać po dwa. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć drewnianą pałką z kilkoma łyżkami wody, 2 łyżkami syropu i ew. kilkoma kroplami soku z cytryny. Posmarować mazurki.
Gdy lukier zastygnie, dekorować ciasta napisami z polewy czekoladowej i wzorkami z pozostałego syropu (niewielką ilość syropu rozprowadzamy po powierzchni ciasta za pomocą zaostrzonego patyczka).