Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 874
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 823
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 471
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 874
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 823
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 471
Składniki
Do miseczki przesiać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wkroić małe kawałki masła. Posiekać z mąką. Dodać mąkę migdałową, cukier puder, żółtka. Zagnieść ciasto. Schłodzić 20 min. Rozwałkować ciasto. Wyłożyć ciastem dno foremki ( 30x 30 cm ). Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia ramki. Można zrobić wałeczek, albo tak jak u mnie kulki przyciśnięte widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Placek lekko przestudzić i posmarować dżemem. Posypać migdałami i zalać lukrem zrobionym z białek i cukru pudru, plus sok z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Wystudzić. Udekorować wg uznania. Można zrobić kwiatki z połówek czekoladek w kształcie jajeczek. W środek kwiatka można wcisnąć wisienkę. A łodygi to żelki. Smacznego