Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna odmiana tradycyjnego mazurka. zamiast ciasta kruchego - wafel. mało przy nim pracy, a smak ... nieziemski, polecam ;-)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 506
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1359
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 506
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1359
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Składniki
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wyłozyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć do wielkości formy i wyłozyć na dno.
Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i aromatem migdałowym, do otrzymania jednolitej pasty.
W osobnej misce ubić resztę białek na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Ubitą pianę wymieszać z pastą migdałową delikatnie szpatułką w trzech turach, tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na wafel, wyrównać.
Piec w temp. 165 stopni ok. 40 min. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z blachy, usunąć papier i przełozyć na talerz. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Polewę wylać na mazurka i wyrównać. Udekorować dowolnie zanim polewa zastygnie.
Smacznego :-)