Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek migdałowy z białą czekoladą

Mazurek migdałowy z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11003

Dodano:

Odsłon: 554

Inna odmiana tradycyjnego mazurka. zamiast ciasta kruchego - wafel. mało przy nim pracy, a smak ... nieziemski, polecam ;-)

Składniki

  • duży wafel tortowy o boku ok. cm szt.
  • białka z duzych jajek 3 + 3
  • zmielone migdały 30 dag
  • cukier puder 3/4 szkl.
  • cukier 3/4 szkl.
  • aromat migdałowy
  • czekolada biała 20 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 50 ml
  • płatki migdałowe, rodzynki opcjonalnie
5-6 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Mazurek migdałowy z białą czekoladą

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wyłozyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć do wielkości formy i wyłozyć na dno.

  2. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i aromatem migdałowym, do otrzymania jednolitej pasty.

  3. W osobnej misce ubić resztę białek na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Ubitą pianę wymieszać z pastą migdałową delikatnie szpatułką w trzech turach, tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na wafel, wyrównać.

  4. Piec w temp. 165 stopni ok. 40 min. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z blachy, usunąć papier i przełozyć na talerz.
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Polewę wylać na mazurka i wyrównać. Udekorować dowolnie zanim polewa zastygnie.

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 21 kwietnia 2017 Fajny pomysł z tym andrutem <3 Taki mazurek, to ja zrobić mogę <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń