Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny, kruchy i cudownie słodki mazurek z kajmakiem, niezastąpiony na wielkanocnym stole, zapraszam:)
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 18968
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 19666
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 18968
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 19666
Składniki
Z mąki, masła, cukru, jajka i ugotowanych żółtek przetartych przez sitko zagnieść ciasto, owinąć w folę spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Gdy ciasto się schłodzi mniej więcej 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę prostokątną lub okrągłą, lub tak jak ja- uformować dowolny kształt. Z pozostałego ciasta ulepić wałeczek i dolepić do brzegów ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Na upieczone, schłodzone ciasto wyłożyć kajmak z puszki, udekorować wedle upodobań orzechami, owocami lub czekoladowymi jajkami.