Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny, kruchy i cudownie słodki mazurek z kajmakiem, niezastąpiony na wielkanocnym stole, zapraszam:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Składniki
Z mąki, masła, cukru, jajka i ugotowanych żółtek przetartych przez sitko zagnieść ciasto, owinąć w folę spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Gdy ciasto się schłodzi mniej więcej 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę prostokątną lub okrągłą, lub tak jak ja- uformować dowolny kształt. Z pozostałego ciasta ulepić wałeczek i dolepić do brzegów ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Na upieczone, schłodzone ciasto wyłożyć kajmak z puszki, udekorować wedle upodobań orzechami, owocami lub czekoladowymi jajkami.