Do góry

Desery Przepis na:

Mega pyszny sernik z orzechowymi kulkami-nie opada i zawsze wychodzi mój HIT

Mega pyszny sernik z orzechowymi kulkami-nie opada i zawsze wychodzi mój HIT

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8289

Dodano:

Odsłon: 8470

Zachwyci każdego, bo wygląda i smakuje bosko. Co go wyróżnia? Ma w środku pyszne kulki orzechowe. Jest kremowy, nie opada, zawsze wychodzi.

Składniki

  • blaszka 25x40cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółtka (białka odkładamy do
  • -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • -200g miękkiego (może być lekko rozpuszczone) masła lub margaryny
  • KULKI ORZECHOWE -300g orzechów włoskich zmielonych na sitku o najmniejszych oczkach -175g śmietany 18%
  • -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -4-5 łyżek cukru pudru -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowe
  • MASA SEROWA -1250g sera białego półtłustego zmielonego -4 jajka+3 białka z ciasta
  • -200g miękkiego masła lub margaryny -3/4 szklanki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -łyżka cukru waniliowego -125ml mleka
  • DODATKOWO -2-3 czubate łyżki kwaskowych powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mega pyszny sernik z orzechowymi kulkami-nie opada i zawsze wychodzi mój HIT

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy składniki na ciasto, i zagniatamy tak by uzyskać zwartą bryłkę ciasta.


    Ciasto możemy podsypać odrobina maki jeśli zachodzi taka potrzeba. Dzielimy je na dwie części jedna większą druga mniejszą,. Mniejszą wsadzamy do zamrażarki a większą do lodówki.


    Przechodzimy do przygotowania orzechowych kulek.
    Orzechy włoskie mielimy na maszynce z wykorzystaniem sitka o najmniejszych oczkach.
    Dodajemy do nich śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę-wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

    Następnie z lodówki wyciągamy większą część ciasta i wałkujemy ją, wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, docinamy co trzeba tak by dno blaszki było pięknie pokryte ciastem.

    Następnie ciasto smarujemy powidłami. Ja użyłam domowych.
    Następnie przechodzimy do robienia kulek orzechowych, które są główna atrakcją tego pysznego sernika :)

    Masa na kulki jest dość klejąca, polecam maczać ręce w oleju, wtedy kulki pięknie się formują.
    Robimy niewielkie kulki i układamy je koło siebie na powidłach.

  2. MASA SEROWA

    Żółtka oddzielamy od białek.

    4 białka + 3 z ciasta ubijamy na sztywną pianę.

    W osobnej misce ucieramy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło.

    Dodajemy stopniowo zmielony ser biały, wszystko dokładnie miksujemy.


    Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń, mleko i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy do masy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy, najlepiej na najniższych obrotach lub łyżką. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na kulki.


    Wyrównujemy, możemy delikatnie uderzyć blaszką o blat żeby masa dokładnie wypłynęła miedzy kulki.


    Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta trzemy je na tarce o grubych oczkach lub urywamy palcami i posypujemy górę ciasta.


    Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.


    Upieczony wyciągamy z piekarnika, studzimy, i wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Sernik nie opada, jest kremowy, wspaniały, z wyraźnym smakiem orzechów.


Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń