Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachwyci każdego, bo wygląda i smakuje bosko. Co go wyróżnia? Ma w środku pyszne kulki orzechowe. Jest kremowy, nie opada, zawsze wychodzi.
Do miski dajemy składniki na ciasto, i zagniatamy tak by uzyskać zwartą bryłkę ciasta.
Ciasto możemy podsypać odrobina maki jeśli zachodzi taka potrzeba. Dzielimy je na dwie części jedna większą druga mniejszą,. Mniejszą wsadzamy do zamrażarki a większą do lodówki.
Przechodzimy do przygotowania orzechowych kulek.
Orzechy włoskie mielimy na maszynce z wykorzystaniem sitka o najmniejszych oczkach.
Dodajemy do nich śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę-wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie z lodówki wyciągamy większą część ciasta i wałkujemy ją, wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, docinamy co trzeba tak by dno blaszki było pięknie pokryte ciastem.
Następnie ciasto smarujemy powidłami. Ja użyłam domowych.
Następnie przechodzimy do robienia kulek orzechowych, które są główna atrakcją tego pysznego sernika :)
Masa na kulki jest dość klejąca, polecam maczać ręce w oleju, wtedy kulki pięknie się formują.
Robimy niewielkie kulki i układamy je koło siebie na powidłach.
MASA SEROWA
Żółtka oddzielamy od białek.
4 białka + 3 z ciasta ubijamy na sztywną pianę.
W osobnej misce ucieramy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło.
Dodajemy stopniowo zmielony ser biały, wszystko dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń, mleko i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy do masy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy, najlepiej na najniższych obrotach lub łyżką. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na kulki.
Wyrównujemy, możemy delikatnie uderzyć blaszką o blat żeby masa dokładnie wypłynęła miedzy kulki.
Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta trzemy je na tarce o grubych oczkach lub urywamy palcami i posypujemy górę ciasta.
Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Upieczony wyciągamy z piekarnika, studzimy, i wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik nie opada, jest kremowy, wspaniały, z wyraźnym smakiem orzechów.
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 36
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 65
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 411
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 102
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 36
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 65
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 411
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 102
Składniki
Do miski dajemy składniki na ciasto, i zagniatamy tak by uzyskać zwartą bryłkę ciasta. Ciasto możemy podsypać odrobina maki jeśli zachodzi taka potrzeba. Dzielimy je na dwie części jedna większą druga mniejszą,. Mniejszą wsadzamy do zamrażarki a większą do lodówki. Przechodzimy do przygotowania orzechowych kulek. Orzechy włoskie mielimy na maszynce z wykorzystaniem sitka o najmniejszych oczkach. Dodajemy do nich śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę-wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie z lodówki wyciągamy większą część ciasta i wałkujemy ją, wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, docinamy co trzeba tak by dno blaszki było pięknie pokryte ciastem. Następnie ciasto smarujemy powidłami. Ja użyłam domowych. Następnie przechodzimy do robienia kulek orzechowych, które są główna atrakcją tego pysznego sernika :) Masa na kulki jest dość klejąca, polecam maczać ręce w oleju, wtedy kulki pięknie się formują. Robimy niewielkie kulki i układamy je koło siebie na powidłach.
MASA SEROWA Żółtka oddzielamy od białek. 4 białka + 3 z ciasta ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Dodajemy stopniowo zmielony ser biały, wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń, mleko i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy do masy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy, najlepiej na najniższych obrotach lub łyżką. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na kulki. Wyrównujemy, możemy delikatnie uderzyć blaszką o blat żeby masa dokładnie wypłynęła miedzy kulki. Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta trzemy je na tarce o grubych oczkach lub urywamy palcami i posypujemy górę ciasta. Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony wyciągamy z piekarnika, studzimy, i wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc. Sernik nie opada, jest kremowy, wspaniały, z wyraźnym smakiem orzechów.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 142
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 132