Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i mięciutkie pierniczki z powidłami
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 7141
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 209
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 7141
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 209
Składniki
Do rondelka dać miód, cukier, masło, powidła śliwkowe oraz śmietanę. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Składniki ze sobą wymieszać, następnie wlać przestudzoną polewę (może być lekko ciepła) i wyrobić ciasto. W razie konieczności gdy ciasto będzie się kleić do rąk, można podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na ok 5 mm grubości, podsypując mąką. Z cienkiego placka wykrawać za pomocą foremek pierniki. Ja zrobiłam dwa rodzaje pierników. 1 partię pierników wyłożyłam od razu na blachę do pieczenia i piekłam w 180C bez termoobiegu, góra-dół przez 8 minut. A druga partię pierników nadziewałam powidłami. Ciasto również rozwałkowałam ale blat ciasta zrobiłam nieco grubszy i wykroiłam kolejne pierniki. Na każdego piernika dałam po 1 łyżeczce powideł śliwkowych, brzegi posmarowałam wodą a na wierz położyłam drugiego piernika. Brzegi skleiłam, starając się nie dociskać środka piernika, żeby nadzienie nie wyleciało. Partię pierników z powidłami piekłam również w 180C ale o 1,5 minuty dłużej. Można nawet przeciągnąć pieczenie do dwóch minut dłużej. Po upieczeniu pierniczki od razu są miękkie i takie też zostaną. Pierniczki przechowując w zamkniętym pojemniku poleżą ok 1 miesiąca i nadal będą miękkie Nie można przegapić czasu pieczenia pierników. Piekąc partię pierników bez nadzienia, uważajcie na czas ich pieczenia, jeśli przegapicie moment wyjęcia pierniczki mogą wyjść twarde i suche. Pierniczki bez nadzienia polukrowałam lukrem : 1 szklankę cukru pudru zmieszać z 5 łyżkami soku z cytryny lub wody. Lukier powinien wyjść gęsty. Pierniczki z nadzieniem oblałam czekoladą: całą tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki oleju. Pierniczki przystroiłam ozdobami. Smacznego!