Do góry

Desery Przepis na:

Miętowe kruche ciasteczka

Miętowe kruche ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 699 Ocena: 13541

Dodano:

Odsłon: 259

Delikatne i kruche ciasteczka z miętą. Miętą w tym roku też obrodziła więc obowiązkowo pojawiły się ciasteczka z miętą. Pyszne, polecam.

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • masło lub margaryna 220 g
  • budyń waniliowy 40 g
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier puder 60 g
  • listki mięty ok. 18 g
  • ew. wiórki czekolady z migdałami
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miętowe kruche ciasteczka

Przygotowanie

  1. Około 28 ciasteczek.
    Miętę opłukać, osuszyć i rozdrobnić.
    Obie mąki mieszamy z pudrem i budyniem.
    Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło i miętę.
    Wszystko miksujemy na gładką masę lub zagniatamy.
    Gotowe ciasto schładzamy 30 minut, następnie formujemy kulki wielkości malutkiego orzecha włoskiego, lub nawet mniejsze.
    Kulki ciasta rozkładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
    Każdą kulkę spłaszczamy stemplem, podstawą kieliszka lub szklanką.
    Wierzch możemy obłożyć kawałkami czekolady.
    Ciasteczka pieczemy w 190 C około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 03 lipca Śliczne ciacha!
U mnie też mięta obrodziła, ale na razie przerabiam ją głównie na mohito ;P
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń