Do góry

Desery Przepis na:

Miętowe sernikobrownies

Miętowe sernikobrownies

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10240

Dodano:

Odsłon: 1020

Uwielbiam serniki i brownies, uwielbiam też połączenie czekolady i mięty... ten placek, to połączenie idealne :-)

Składniki

  • Brownies:
  • masło 12 dag
  • gorzka czekolada 12 dag
  • jajko duże 2
  • cukier 3/4 szkl.
  • jogurt gęsty 2 czubate łyżki
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • sól szczypta
  • kakao 2 łyżki
  • Masa serowo-miętowa:
  • twaróg półtłusty zmielony 3-krotnie lub z wiaderka 25 dag
  • cukier 1/3 szkl.
  • jajko 1
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • krople miętowe 15 kropli
  • opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brownies: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sypkie składniki przesiać do miski.
    W garnku rozpuścić masło, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostkę czekoladę, odstawić na 2 minuty i wymieszać do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu, przestudzić.

    W drugiej misce roztrzepać rózgą jajka z jogurtem i cukrem. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać rózgą. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Tortownicę (śr. 21 cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Wyłozyć większość masy czekoladowej, wyrównać.

    Masa serowo-miętowa: Wszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia.

    Na masę brownies wyłożyć masę serowo-miętową. Na górę w odstępach wyłożyć pozostałą masę czekoladową. Masy wymieszać patyczkiem, tworząc "esy-floresy".

    Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 - 40 minut., Wystudzić.

  2. Smacznego :-)

    P.s. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń