Do góry

Desery Przepis na:

Miętowy biszkopt z rabarbarem

Miętowy biszkopt z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 19505

Dodano:

Odsłon: 453

Lekki miętowy biszkopt z delikatnie kwaskową nutą. Z jogurtem naturalnym lub skyrem jest dobry na upał.

Składniki

  • mąka pszenna 115 g
  • cukier drobny 120 g
  • 3 jajka
  • listki mięty 8-10 g
  • posiekana czekolada gorzka 2 łyżki
  • obrany rabarbar 280 g
  • proszek do pieczenia 1/3 płaskiej łyżeczki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Miętowy biszkopt z rabarbarem

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm , spód wyłożony papierem do pieczenia.
    Miętę krótko mielimy w młynku do kawy lub w rozdrabniaczu.
    Obrany rabarbar kroimy w drobną kostkę i osuszamy.

    Całe jajka z cukrem ubijamy do białości.
    Pod koniec dodajemy rozdrobnioną miętę.
    Mieszając łyżką partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
    Na koniec dajemy posiekaną czekoladę, krótko mieszamy i przekładamy do tortownicy.

  2. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru i delikatnie wciskamy w ciasto.
    Pieczemy w 170 C około 60 minut.

  3. Właśnie dotarł do mnie kubeczek i już był w użyciu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń